EUSKADI CAP A LA PAU
Política 21/02/2014

L'Estat creu que ETA només vol “blanquejar la seva imatge” amb un desarmament “per entregues”

Jorge Fernández Díaz adverteix que els verificadors internacionals "no fan falta", perquè n'hi ha prou amb la Guàrdia Civil i la Policia Nacional

M. Colomer / R. Tugas
2 min
El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz / EFE

BarcelonaEl govern espanyol no vol participar en l'"exercici de teatralització i escenificació" d'ETA amb un eventual desarmament per "entregues" que a criteri del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, no busca res més que "blanquejar la imatge" de l'organització armada. Després d'asseverar que ETA "no ha fet cap concessió a la pau", sinó que ha estat "derrotada per l'estat de dret", ha assegurat que el govern espanyol "no donarà credibilitat" a "l'escenificació" via "successius comunicats" de la voluntat d'"anar-se desprenent de les armes per entregues". El ministre ha fet aquestes declaracions just després del consell de ministres, però abans de la roda de premsa en què els verificadors internacionals han anunciat que ETA ha inutilitzat part del seu armament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"L'únic que esperem és la dissolució definitiva sense condicions ni concessions", ha reiterat Fernández Díaz, que ha reivindicat que, des que el PP va arribar al poder el novembre del 2011 –un mes després de l'anunci de cessament de l'activitat armada d'ETA–, hi ha hagut 99 detencions i s'han "desmantellat estructures d'ETA", entre les quals ha comptat Herrira. Així mateix, ha insistit que l'Estat seguirà "lluitant" contra les estructures de l'organització armada.

Així, el ministre de l'Interior ha advertit que els verificadors internacionals "no fan falta", perquè n'hi ha prou amb la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. "Qui ha derrotat ETA no han estat els verificadors", ha etzibat. "Per adquirir armes, ETA no va necessitar verificadors. Si de veritat se'n vol despendre, no calen verificadors. Qui ha derrotat ETA és l'estat de dret. Amb la Guàrdia Civil i la Policia Naciolnal n'hi ha prou per verificar que es desprenen de les armes", ha argumentat.

Positiu, però massa teatralitzat

Així, el ministre ha insistit que "tot pas que es doni cap al desarmament és positiu, però el que sobra és la teatralització". "Si de debò volen entregar armes, és molt fàcil. N'hi ha prou assenyalant la geolocalització d'on son aquests zulos", ha etzibat, i ha insistit que no hi ha millors verificadors que les forces i cossos de seguretat de l'Estat. I ha advertit que "l'estat de dret no està en treva".

En aquest sentit, el ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, ha recordat que l'Estat vigila de prop que es compleixin les condicions que va posar el Tribunal Constitucional quan va legalitzar Sortu. Si no es complissin, ha advertit, s'engegarà de nou la maquinària d'il·legalització.

stats