Publicitat
Publicitat

25 ANYS D'HIPERCOR

L'exlehendakari Ardanza revela que "després d'Hipercor hi havia amenaces de cop d'estat"

L'exdirigent del PNB ha explicat a RAC1 que Felipe González li va explicar els plans de l'exèrcit, que "ho trobaven tot com un desordre i una manca d'autoritat"

L'exlehendakari basc del PNB José Antonio Ardanza ha revelat en un reportatge emès aquest dimarts a 'El món a RAC1' que "després de l'atemptat hi havia amenaces de cop d'estat de l'exèrcit". "La situació era cada vegada més delicada: els atemptats s'anaven succeint, succeint i succeint, i no hi havia cap èxit a l'hora de tallar la situació de violència", ha explicat Ardanza, el qual afirma que el llavors president espanyol, Felipe González, li va explicar els plans dels militars i van pensar "que s'havia de fer alguna cosa".

"L'excusa per a l'intent del cop d'estat del 1981 eren els nacionalismes, i com a conseqüència dels militars que anaven morint en atemptats d'ETA", ha recordat l'exlehendakari, que ha seguit rememorant que el 1986 "hi va haver l'atemptat de Madrid en què van morir 12 cadets de la Guàrdia Civil" i altres accions contra almiralls, generals, el governador militar de Sant Sebastià i nombrosos membres de l'exèrcit, una activitat que va acabar amb Hipercor. "L'atemptat d'Hipercor va generar un rebuig brutal fins i tot entre els il·lusos que encara podien pensar que ETA mantenia una imatge mítica dels temps de la dictadura", ha assegurat. "Els militars van prendre consciència aleshores que hi havia una societat que es rebel·lava i un govern espanyol que no era eficaç a l'hora de tallar aquelles barbaritats. Llavors van pensar altra vegada que s'havia de posar ordre, perquè ho trobaven tot com un desordre i una manca d'autoritat", ha conclòs Ardanza.

21D

Més continguts de

21D
PUBLICITAT

Totes les dades, notícies i anàlisis per entendre la convocatòria electoral

Vés-hi
PUBLICITAT
PUBLICITAT