Política 13/03/2014

Un nou informe del ministeri d'Exteriors assegura que el PIB d'una Catalunya independent cauria un 20%

El document vaticina un descens de la inversió estrangera i dóna per feta la sortida de l'estat català de la UE

Acn
2 min
En democràcia, la llei és més important pel que permet que pel que prohibeix.

BarcelonaEl ministeri d'Exteriors ha redactat un nou informe alertant de les conseqüències econòmiques d'una Catalunya independent, entre les quals figura una caiguda del PIB de l'estat català de fins al 20%.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El document, que avançava aquest matí 'El Periodico' i al qual ha tingut accés l'ARA, avisa que les exportacions a Europa i a l'estat espanyol caurien, disminuiria la inversió estrangera i Catalunya patiria una fuga de talent; els ingressos per turisme d'oci i treball experimentarien una davallada "per no tenir una moneda comuna" i el deute català es dispararia, després d'assumir el 18,9% de la riquesa que aporta a l'Estat, fins al 78,4% del PIB.

El ministeri d'Exteriors té previst enviar el document a les ambaixades d'arreu del món.

D'acord amb els càlculs del ministeri d'Exteriors, Catalunya patiria un encariment de les exportacions de fins al 20% i les seves vendes a la UE caurien un 13%. A més, avisa, la sortida de l'euro implicaria la deslocalització de multinacionals i d'empreses espanyoles amb seu en territori català.

En l'apartat del turisme, Exteriors pronostica un descens de visitants, tant espanyols com estrangers. En aquest sentit, calcula que per cada 100.000 turistes espanyols que deixessin de visitar Catalunya, es perdrien 15,5 milions d'euros, un 0,007% del PIB, mentre que el descens de visitants estrangers es traduiria en una pèrdua de 90,3 milions d'euros, un 0,04% del PIB.

Respecte al deute i el finançament, el ministeri dóna per fet que Catalunya hauria d'assumir el deute corresponent al 18,9% del PIB, d'acord amb el seu pes relatiu a l'economia espanyola, i el deute total es dispararia fins al 78,9% del PIB. A més, el govern espanyol es pregunta com es finançaria si el nou estat català es troba fora de la UE i sense accés al FLA, del qual Exteriors recorda que Catalunya ha obtingut 29.835 milions d'euros.

El nou informe recalca que la Constitució no permet la possibilitat de celebrar un referèndum perquè Catalunya pugui decidir el seu futur i avisa que, en cas que es modifiqués la carta magna, es permetés la consulta i sorgís un estat independent, aquest quedaria fora de la Unió Europea i de la moneda comuna. I en cas de sol·licitar l'ingrés a la UE, recorda el document, els 28 estats membres haurien d'acceptar-ho, "Espanya inclosa".

El document, que porta per títol 'Conseqüències econòmiques d'una hipotètica independència de Catalunya', se suma a un primer text elaborat que el mateix ministeri va remetre a les ambaixades el mes de desembre per donar arguments als diplomàtics espanyols davant el procés sobiranista català.

stats