Política 15/02/2018

La Guàrdia Civil investiga la participació d'Elsa Artadi en els preparatius de l'1-O

Conclou que l'exsecretari de Vicepresidència Josep Maria Jové ho comunicava tot a Junqueras i Rovira

Efe
2 min
Elsa Artadi: “Igualant els impostos amb Madrid perdríem 1.500 milions a què no podem renunciar”

MadridLes trucades intervingudes a Josep Maria Jové, exsecretari de Vicepresidència, revelen que l'actual portaveu de Junts per Catalunya (JxCat), Elsa Artadi, era coneixedora i va participar en els preparatius del referèndum de l'1 d'octubre, segons la documentació que la Guàrdia Civil ha remès a Pablo Llarena. En aquests informes, als quals ha tingut accés Efe i que també apunten a Jaume Roures, la Guàrdia Civil conclou que els tres principals responsables de l'organització del referèndum van ser Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Raül Romeva, però "el cervell de la logística" va ser Jové. Ell, afegeix l'informe, rebia ordres i despatxava assumptes directament amb Oriol Junqueras i també amb Marta Rovira, que ha de declarar la setmana que ve al Tribunal Suprem i que, segons el parer de la Guàrdia Civil, va tenir un paper fonamental en el Procés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Més enllà dels noms principals, la punxada del telèfon de Jové també ha permès a l'institut armat esbrinar que Elsa Artadi -aleshores directora general de Coordinació Interdepartamental del Govern- va estar implicada en els preparatius de l'1-O. En concret, Artadi va trucar a Jové a les 23.36 hores del 6 de setembre del 2017, mentre es votava la llei del referèndum al Parlament. El motiu de la trucada va ser conèixer amb quina data publicaven el decret de convocatòria de l'1-O, ja que el conseller Jordi Turull li havia dit que era Jové qui supervisava si el mateix 6 o el 7. Jové li va dir en aquesta xerrada que estaven preparats per enviar les cartes als ajuntaments amb data del dia 6 i que, per tant, seria aquest mateix dia. Tres minuts després, Artadi va comunicar a Jové que el decret es publicaria al voltant d'una hora després, però amb data del dia 6.

La Guàrdia Civil també ha trobat rastre de la participació d'Artadi en el procés de construcció de les estructures d'estat en una trucada seva a qui va ser secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó. En la conversa van parlar de la creació de la Hisenda catalana, de les visites que Salvadó estava fent per oficines i de la importància que els funcionaris sapiguessin que els necessitaven per poder recaptar.

Els informes de la Guàrdia Civil revelen també que en l'organització del referèndum Jové ho consultava tot a Junqueras i a Rovira, i que en la recerca de locals s'informava directament aquests dos dirigents i l'exconseller de Presidència Jordi Turull. En la recerca d'aquests centres, segons la Guàrdia Civil, s'hi van implicar diputats d'ERC com Chakir El Homrani o Joan Capdevila, a més de la presidenta de l'AMI, Neus Lloveras.

stats