Política 02/12/2016

Junqueras a Rufián: "No ens podríem presentar en coalició amb Forocoches?"

El vicepresident del Govern respon els ciutadans a través de Facebook Live

Aleix Moldes
2 min
Junqueras, Rufián i Cotarelo, en el míting de Nou Barris

BarcelonaOriol Junqueras al seu despatx de la conselleria d'Economia revisant la pantalla d'un ordinador. A partir de les 13h d'aquest divendres aquesta ha estat la imatge que han pogut seguir els usuaris de Facebook Live, que li han fet preguntes durant quaranta minuts. "Veuràs el Barça Madrid? Trobes a faltar fer de professor? Mires el Polònia?" El vicepresident s'ha defensat com ha pogut en les preguntes més personals i s'ha sentit més còmode quan li ha tocat respondre d'economia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Junqueras ha defensat la referència explícita al referèndum en els pressupostos, ha criticat el nou objectiu de dèficit del 0,6% del PIB a les autonomies i ha lamentat que el govern espanyol pretengui, un cop més, crear un impost -a les begudes ensucrades- per limitar la capacitat fiscal de la Generalitat. De vegades, fins i tot ha portat el terreny econòmic preguntes personals: "Te'n penedeixes d'alguna cosa? Potser del cost d'oportunitat de fer de polític (que no em permet gaudir tant com voldria de la família i dels amics)".

Al cap de vint minuts i com qui no vol la cosa, Junqueras ha saludat un convidat. "Ep noi, com va?". A l'esquerra de la imatge apareixia Gabriel Rufián. "Passava per aquí. Puc seure?", li ha demanat el portaveu adjunt d'ERC a Madrid. Durant els últims vint minuts de la sessió tots dos han compartit protagonisme davant l'ordinador i del to acadèmic de Junqueras s'ha passat a una conversa distesa amb propostes d'allò més extravagants.

Rufián: Una salutació a Forocoches.

Junqueras: Què fan aquests de Forocoches?

Rufián: Hi ha un rumor que diu que són una escissió de Ciutadans i que ara volen presentar-se a les eleccions.

Junqueras: No es podrien presentar conjuntament amb nosaltres?

El conseller d'Economia ha agraït la presència de Rufián. "Aquesta sessió ha millorat quan has arribat. Jo els hi fotia unes xapes tremendes d’economia". I tots dos han reconegut copiar-se mútuament. "Jo dic allò de 'Sonrían, que hemos nacido para ganar' des que t'ho vaig escoltar dir a tu", li ha dit Junqueras a Rufián. "Doncs jo t'ho vaig escoltar dir a tu", li ha respost Rufián. "Tu m'ho vas sentir dir a mi? Tenia la sensació que jo era qui et copiava", ha reblat el vicepresident.

Al cap de quaranta minuts, Junqueras s'ha acomiadat de les 500 persones que, de mitjana, l'han seguit en directe. Poc després, el vídeo ja tenia més de 16.000 visualitzacions en aquesta xarxa social i el conseller d'Economia ha promès que, en el futur, hi tornarà.

stats