Política 21/10/2020

JxCat i ERC celebren l'absolució de Trapero i reclamen a Sánchez i Iglesias una llei d'amnistia

Defensen que és una esmena total a la sentència del Suprem i demanen la llibertat dels presos

Quim Bertomeu
3 min
El vicepresident Aragonès i els diputats independentistes aquest dimecres al Parlament

BarcelonaSatisfacció generalitzada a JxCat i ERC per la sentència de l'Audiència Nacional que ha absolt Josep Lluís Trapero, Teresa Laplana, Pere Soler i Cèsar Puig, però també indignació pels tres anys que han estat sota la lupa judicial malgrat la innocència que s'ha acreditat aquest dimecres. Valoracions al marge, l'independentisme veu aquest veredicte com una oportunitat per donar més impuls i legitimitat a la seva demanda d'una llei d'amnistia que posi fi a totes les causes obertes vinculades al Procés.

El Parlament ha sigut el lloc on s'han escenificat algunes de les reaccions a la sentència, aprofitant que hi havia sessió de control al Govern. En nom de l'executiu català, el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, ha lamentat el "dolor causat" als jutjats i ha considerat que la decisió de l'Audiència Nacional hauria de suposar l'alliberament immediat dels presos polítics, ja que van ser condemnats pels mateixos fets. "¿Què hi fa el conseller Joaquim Forn a la presó? ¿Què hi fa Carme Forcadell a la presó? ¿Què hi fan els presos polítics a la presó, quan s'està desmuntant la causa general contra l'independentisme?", s'ha preguntat. En la mateixa línia ha reaccionat el líder de JxCat a la cambra, Albert Batet: "Amb tota la força moral que ens dona la sentència, exigim la immediata llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats".

Tant JxCat com ERC han considerat que és el moment adequat per reclamar una llei d'amnistia que acabi amb totes les causes, les que encara estan obertes i la ja sentenciades. Aragonès ha defensat que una norma d'aquestes característiques seria la millor eina "per superar l'etapa actual i encarar una negociació i un diàleg" amb el govern espanyol per mirar de resoldre el conflicte polític. L'independentisme es troba en ple debat intern sobre com ha de vehicular aquest llei, que en qualsevol dels casos s'haurà de votar al Congrés. Una opció seria portar-la directament a la cambra baixa espanyola, i una altra seria fer-ne una primera aprovació al Parlament abans d'enviar-la a Madrid, per donar-li més solemnitat. Doncs bé, aquest dimecres la diputada i vicepresidenta de Junts, Elsa Artadi, ha considerat que haurien de ser "directament" els dos partits que formen el govern espanyol, PSOE i Podem, els que presentin la llei d'amnistia. "No haurien d'esperar més i haurien de posar ja fil a l'agulla. Qui té la pilota a la teulada són ells", ha resolt. El principal obstacle que tindria ara mateix una llei d'aquestes característiques seria que el PSOE sempre l'ha rebutjat.

Ni Junts ni ERC han volgut entrar en si Trapero hauria de ser immediatament restituït en el seu càrrec anterior. Per a ERC, és un terreny espinós, ja que la cartera d'Interior està en mans de Junts. Per a Junts, també és un tema delicat. Artadi s'ha limitat a dir que és una qüestió que primer s'ha d'abordar amb els absolts i, un cop es conegui quina és la seva voluntat, és responsabilitat de la conselleria prendre una decisió final. Les mostres de suport des de l'independentisme han sigut nombroses. L'expresident de la Generalitat Quim Torra s'ha declarat "molt content" per l'absolució. També l'expresident Puigdemont, que ha considerat que Trapero "ha sigut un bon policia". "Tenia clar quin cos policial s'escau en una societat democràtica. Sempre vaig saber que no era partidari de la independència. Però també coneixia les seves conviccions democràtiques", ha expressat a través d'un apunt a Twitter.

Suport dels comuns

L'alegria pel contingut de la sentència també ha arribat des de les files dels comuns. La seva líder al Parlament, Jéssica Albiach, ha considerat que el veredicte és "una esmena a la totalitat" a la sentència de l'1-O que va condemnar els presos polítics. També ha considerat que Trapero, un cop absolt, hauria de poder tornar a exercir les funcions d'abans d'iniciar-se tot el procediment judicial. A més, ho ha aprofitat per defensar la seva recepta per solucionar la situació dels que sí que han estat condemnats: una reforma del delicte de sedició del Codi Penal.

Acte pels membres de la mesa

La de Trapero no ha sigut l'única sentència de la setmana. Dilluns van ser inhabilitats pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) els membres independentistes de la mesa del Parlament del 2017. Aquest dimecres el president de la cambra, Roger Torrent, ha organitzat una recepció per ells. Allà ha aprofitat per denunciar "el despropòsit" que és el veredicte i també "l'escàndol" que l'expresidenta de la institució, Carme Forcadell, segueixi empresonada.

stats