Política 11/04/2019

JxCat demana que es "premiï" la defensa de la "unitat" i el veto a un govern de dretes o del PSOE-Cs

Jordi Sànchez afirma que faran l'impossible per arribar a acords però que no demanaran perdó per l'1-O

Núria Orriols
5 min
JxCat demana que es "premiï" la defensa de la "unitat" i el veto a un govern de dretes o del PSOE-Cs

BarcelonaJunts per Catalunya ha engegat la campanya de les eleccions del 28 d'abril des de Barcelona reivindicant el diàleg a Madrid i l'autodeterminació. En un acte a la Fabra i Coats, l'expresident Artur Mas ha apel·lat als indecisos a votar la candidatura de Jordi Sànchez i Laura Borràs per tres motius, enviant un dard tant al PSC com a ERC: "El vot de JxCat serveix per evitar un govern de la triple dreta; una aliança entre el PSOE i Cs, i també per defensar la unitat del sobiranisme". Mas ha demanat als independentistes que "premiïn" JxCat per haver defensat "la unitat estratègica i d'acció" dels partits independentistes, instant els que criden "unitat" al carrer a ser "coherents" també a les urnes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'expresident Puigdemont, a través d'un missatge des de Waterloo, també ha fet èmfasi en el mateix missatge, asseverant que la "unitat" la vol encarnar Junts per Catalunya amb una llista "plural" després que Esquerra hagi rebutjat una candidatura comuna. JxCat ha inclòs en els cartells tots els empresonats i exiliats, incloent-hi el cap de llista d'ERC, Oriol Junqueras, que en algun moment de l'acte ha estat la fotografia de fons dels parlaments, mentre intervenien Torra i Mas. "Fem-ho a partir de la idea de la unitat, d'anar junts fins al final. Mantenim aquest compromís", ha afirmat Puigdemont.

JxCat demana que es "premiï" la defensa de la "unitat" i el veto a un govern de dretes o del PSOE-Cs

L'actual cap de l'executiu, Quim Torra, per la seva banda, s'ha centrat en criticar el govern socialista, amb el qual ha encetat un diàleg aquesta legislatura. "La repressió segueix", ha afirmat. Ha equiparat el PSOE i el PP i ha citat com a exemple l'últim processament d'una trentena de càrrecs de la Generalitat per l'1-O, després de més de dos anys d'investigació al jutjat número 13. De fet, ha assegurat que un govern de la triple dreta aplicarà al 155, però ha afegit que també ho farà una aliança del PSOE i Cs.

Aprofitant la participació de Torra, Mas i Puigdemont, la candidata a Barcelona, Elsa Artadi, ha reivindicat JxCat com el partit "dels presidents", a més de defensar el paper de la formació en el procés participatiu del 9-N, el referèndum de l'1-O i també en el resultat del 21-D. "Nosaltres som el partit dels presidents, el de Mas, Puigdemont i Torra", ha dit, reivindicant així totes les ànimes d'aquest espai polític després de l'enèsima crisi al PDECat arran de les declaracions de l'excoordinadora general Marta Pascal, que no hi era.

Jordi Sànchez: "No demanarem perdó per l'1 d'Octubre"

El cap de llista de JxCat el 28-A, Jordi Sànchez, en presó preventiva a Soto del Real, ha fet arribar les seves paraules a l'acte a través d'una carta, que ha llegit la seva número 2, Laura Borràs. "No ens presentem a les eleccions per demanar perdó per l'1 d'Octubre", ha afirmat, després que Gabriel Rufián (ERC) digués en el debat de candidats de la setmana passada a 'La Vanguardia', dirigint-se al PP, que si demanava perdó pel cas Gürtel, ell ho faria per l'1-O.

Sànchez, però, també ha assegurat que JxCat farà l'impossible per "arribar a acords a Madrid" i que "treballarà per evitar un govern de la dreta i l'extrema dreta", però també un del PSOE i Cs. "No pagarem per avançat", ha asseverat. Borràs, al seu torn, ha reivindicat JxCat com una veu "independentista i independent" i ha afegit que per a ella sí que hi ha una "línia vermella" per fer president Pedro Sánchez: "La línia vermella és l'1 d'Octubre".

JxCat demana que es "premiï" la defensa de la "unitat" i el veto a un govern de dretes o del PSOE-Cs

La número tres de la candidatura, Míriam Nogueras, ha assumit el discurs més dur, defensant la decisió de tombar els pressupostos de Pedro Sánchez. Ha reivindicat la formació política com a "moderada", si és que no vol dir, ha dit, "agenollar-se" davant del govern espanyol. "Defensem el que volen el 80% dels catalans", ha assegurat, en al·lusió al referèndum. "Si hem arribat fins aquí no és per seguir a la poltrona. Algú ha d'explicar si ha decidit seguir endavant o rendir-se i plegar-se a un PSOE i Podem que han deixat clar que no tenen com a prioritat Catalunya", ha etzibat.

L'extitular de Cultura Lluís Puig, des de Waterloo, i la parella de l'exconseller Josep Rull, Meritxell Lluís, han cridat a mobilitzar-se a les urnes recordant que s'ha ampliat el nombre d'independentistes des del 9-N fins al 21-D. "Cada cop hem estat més", han dit.

Els 300.000 indecisos que fan frontera amb ERC

JxCat afronta la campanya amb totes les enquestes en contra. Segons els sondejos la seva forquilla de vot es troba entre els cinc i els vuit diputats, però la llista de l’expresident Carles Puigdemont espera remuntar-les al llarg d’aquests quinze dies de campanya, emulant l’experiència del 21-D, i assegurar, com a mínim, el resultat de Francesc Homs amb CDC el 2016. Ara fa tres anys, a les darreres eleccions generals, l’exconseller va obtenir-ne vuit amb uns 481.839 vots, a una distància d’uns 150.000 dels republicans (629.294).

Ara esperen mantenir resultats i escurçar distàncies amb ERC, amb qui es disputen el màxim nombre d’electors. De fet, des del comitè de campanya de JxCat quantifiquen, a partir de les dades del CIS –que els donava entre 4 i 5 escons–, més de 300.000 vots indecisos entre la candidatura que lidera Jordi Sànchez i Laura Borràs i la d'Oriol Junqueras i Gabriel Rufián. Una bossa suficientment gran, avisen, per capgirar els pronòstics.

JxCat demana que es "premiï" la defensa de la "unitat" i el veto a un govern de dretes o del PSOE-Cs

Tot i que no entraran en el cos a cos amb els republicans durant la campanya –la idea és reivindicar la unitat de l'independentisme–, marquen distància amb Junqueras en les condicions per investir Pedro Sánchez. Si bé ERC no posa línies vermelles per tornar-lo a fer president, des de JxCat situen dues condicions 'sine qua non': que acceptin parlar de l'exercici de l'autodeterminació i la fi de la repressió.

Fonts de la candidatura aclareixen que la negociació passaria per tornar a posar sobre la taula de Sánchez els condicionants que no va acceptar per tramitar els pressupostos i que van propiciar el trencament del diàleg: una mesa de negociació amb un relator. També abonaran la idea, com ERC i els comuns, que el PSOE, si pot, pactarà abans amb Cs que amb els sobiranistes. Una manera de combatre el vot útil als socialistes catalans, que malgrat l’estancament dels darreres anys –el 2016 va quedar per darrere de CDC– ara podrien quedar primers a Catalunya.

Denunciar la repressió i tancar files amb JxCat

La denúncia de la repressió també serà un dels pilars de la campanya de JxCat: diumenge els candidats seran a Waterloo i el dia 21 a Soto del Real, on visitaran els presos candidats Jordi Turull (Lleida), Josep Rull (Tarragona) i Sànchez (Barcelona). Puigdemont participarà en tots els actes, connectat des de Bèlgica, i amb menor mesura el president, Quim Torra. També l’expresident Artur Mas es “bolcarà”, segons el seu entorn, en la campanya de JxCat com a resposta a la crisi oberta per Marta Pascal, que va suggerir la creació d’un nou partit.

stats