DEBAT SOBIRANISTA
Política 20/07/2019

JxCat trasllada la reordenació a la tardor

El PDECat obre fins al 20 de setembre un procés participatiu per decidir com s’integra en la confluència

Núria Orriols
3 min
El president, Quim Torra, amb consellers de JxCat i dirigents del PDECat.

BarcelonaMalgrat que en un primer moment, sobretot des de l’entorn de l’expresident Carles Puigdemont, es va calendaritzar l’ordenació definitiva de JxCat en un sol partit aquest estiu, el procés de confluència s’ha traslladat ara als mesos de setembre i octubre. Abans de la fundació del nou partit -que tot apunta que tindrà la marca de JxCat-, el PDECat inicia un procés de “reflexió profunda” amb els associats per decidir el futur de la formació. D’aquesta discussió, que s’allargarà fins al 20 de setembre i es canalitzarà a través de les assemblees comarcals, n’ha de sorgir una resposta sobre com vol participar el PDECat a JxCat, un espai polític sense estructura pròpia i amb un procés confús en la presa de decisions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

David Bonvehí, president del PDECat, va anunciar aquest nou moviment ahir en el marc de la reunió del consell nacional del partit, a l’Auditori Axa de Barcelona. El dirigent demòcrata va demanar “obertura de mires” als associats per afrontar aquest procés, a més de reclamar també “solucions viables” per resoldre definitivament la batalla entre les diferents sensibilitats de JxCat. Per a Bonvehí, la direcció del partit no pot fer una proposta concreta sobre aquesta confluència sense “escoltar” abans els associats, i per això s’esperarà al setembre per recollir opinions. De fet, aquest procés intern anirà en paral·lel a la proposta que pugui enviar l’expresident Puigdemont des de Waterloo; ell és qui pilotarà, com a cara visible de JxCat, el trànsit cap a un sol partit. Amb l’expresident Artur Mas van pactar -en la trobada que van mantenir a mitjans de juny a Bèlgica- dotar JxCat d’una “estructura operativa” de la qual encara, però, no es coneixen detalls. Segons diverses fonts consultades, una de les propostes de l’excap de l’executiu exiliat és convocar una assemblea d’electes de JxCat -per “exhibir múscul”-, passat l’estiu, que pugui empoderar un grup que condueixi a un congrés constituent. Un dels conflictes, però, són els noms que l’haurien de dur a terme, més enllà de Puigdemont, ja que depenen de l’acord de diverses sensibilitats del PDECat, dels independents de JxCat, de la Crida -que pilota Jordi Sànchez- i de l’entorn del president Quim Torra. Juntament amb això, també han de pactar el rumb estratègic d’aquesta nova formació, amb visions més o menys moderades del Procés. Davant aquest panorama, diverses fonts temen que la confluència s’encalli pel calendari -la sentència de l’1-O i un possible avançament electoral a Catalunya- i per l’atomització aguda de les famílies que hi ha JxCat.

Aval (amb crítiques)

D’altra banda, el consell nacional del PDECat també va fer balanç del cicle electoral: considera que els resultats són “bons”, però millorables. Per a Bonvehí, cal una “reflexió profunda”, sobretot a la demarcació de Barcelona, on el partit s’ha quedat en mínims de representació a les grans ciutats. El president del PDECat -en ple debat intern sobre les cares de futur- va apostar per promoure els alcaldes que han sortit reforçats de les eleccions.

En relació al pacte de la Diputació de Barcelona amb el PSC, que ha sacsejat JxCat, Bonvehí el va donar per “avalat” malgrat les crítiques que va rebre en la reunió a porta tancada. Per a ell, l’aliança evita que l’organisme quedi en mans de l’unionisme, i remarca, això sí, que el seu soci preferent segueix sent Esquerra. En el tema en què no va entrar el consell nacional ahir és en el sentit del vot a la investidura espanyola -tot i que hi va haver veus defensant el veto-, ja que el decidirà el grup de Madrid amb Puigdemont i Torra. Bonvehí, però, sí que va demanar no “anar en contra” de l’opinió dels presos, que es decanten per abstenir-se si hi ha pacte PSOE-Podem.

stats