Política 14/03/2016

L'AMI recomana als ajuntaments investigats per l'Audiència Nacional que només enviïn l'acta del ple de suport a la declaració del 9-N

L'entitat municipalista, juntament amb l'ACM, Òmnium i l'ANC, es personaran a l'alt tribunal per saber què s'investiga i què se'ls requereix

Acn
2 min
Després de les traves legals del PP, el PSC i C’s, el ple del Parlament del 9 de novembre passat va debatre i aprovar la declaració d’inici del procés de ruptura.

L'Ametlla de MarL'Associació de Municipis per a la Independència (AMI) ha recomanat els ajuntaments que han estat requerits per l'Audiència Nacional per haver donat suport a la declaració de suport al Parlament pel 9-N que només enviïn l'acta dels plenaris. Així ho han decidit després de la reunió de l'executiva de l'entitat que s'ha celebrat aquest dilluns a l'Ametlla de Mar (Baix Ebre).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president de l'AMI en funcions i alcalde de Montblanc, Pep Andreu, ha assegurat que el que faran és "només enviar única i exclusivament l'acta dels plens, que és el que tenim obligació perquè tota la resta no procedeix". De fet, ha dit que les actes dels plens es pengen normalment a les webs dels ajuntaments, de manera que ha criticat la "innecessària escenificació" de la policia judicial, que es persona a les seus consistorials per requerir aquesta informació. Segons ha promès Andreu, els alcaldes i els regidors "compliran la llei" com fan "sempre i en tots els tràmits de l'organització". "L'única cosa que farem és el que ja fem: donar coneixença de l'acta dels plens públics", ha remarcat.

Així mateix, han anunciat que els serveis jurídics de l'AMI, l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Òmnium i l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) es personaran a l'Audiència Nacional per saber què s'investiga i què se'ls requereix. "No és normal que tinguin aquesta informació al seu abast i que se'ns maregi d'aquesta manera. Sembla que vulguin que els ajuntaments ens acovardim, però des del municipalisme català no ens arronsarem", ha etzibat Andreu. L'AMI preveu que el requeriment arribi als 280 ajuntaments que van apovar la moció de suport a la declaració del 9-N.

Crítiques al jutge que porta el cas

El president en funcions de l'entitat municipalista ha carregat també contra el titular del jutjat d'Instrucció número dos de l'Audiència Nacional, Ismael Moreno Chamarro. "És qui va empresonar els titellaires, i amb l'historial que té de policia franquista i les seves opinions sobre la democràcia, estem segurs que un jutge com Moreno a Europa no el deixarien exercir", ha assegurat. Andreu ha recordat al magistrat que "vivim en una Europa democràtica i en un estat democràtic" i ha subratllat que seria "molt gruixut" que hi hagués una conseqüència jurídica a les mocions de suport al Parlament.

L'alcalde de Montblanc ha qualificat de "curiós" que l'Audiència Nacional estigui investigant els representants municipals mentre no hi ha hagut cap acció similar amb els diputats del Parlament que van aprovar la declaració rupturista. "És tan gran el disbarat! Això s'arxivarà però com no hi ha govern, s'ha de veure qui és més espanyol dels espanyols", ha etzibat.

"Estem fent una cosa pacífica i democràtica, ho sotmetem al ple ajuntament i cada regidor vota el que li sembla. Que ja no hi ha en aquest país llibertat d'opinió, d'expressió o ideològica?", ha qüestionat l'alcalde de Montblanc.

stats