Política 12/09/2017

L'Estat assegura que té 4.000 agents extres disponibles en 24 hores per evitar el referèndum

Són de la Unitat d'Intervenció Policial i del Grup de Reserva de la Guàrdia Civil

Europa Press
2 min
La Via Catalana a Vinaròs, amb la Guàrdia Civil / TJERK VAN DER MEULEN

MadridLa Moncloa ja ha avisat que té temps d'aplicar l'article 155 fins i tot abans del referèndum. El govern espanyol intensifica les amenaces i aquest mateix dimarts ha avisat que amb 24 hores en té prou per reforçar amb 4.000 agents de Policia i Guàrdia Civil el dispositiu que ha de garantir que no hi hagi referèndum el dia 1 d'octubre. Així ho han assegurat fonts coneixedores del dispositiu de seguretat a Europa Press.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, el ministeri de l'Interior té llest un pla per incrementar en aquesta xifra els 6.000 agents de les forces de seguretat de l'Estat que hi ha a Catalunya en cas que els consideri necessaris per evitar la consulta de l'1-O i complir amb les resolucions dels tribunals.

Segons les mateixes fonts, els agents pertanyen majoritàriament a la Unitat d'Intervenció Policial (UIP) de la Policia Nacional i al Grup de Reserva de Seguretat de la Guàrdia Civil. A aquests agents encara podrien sumar-ne més de 4.000 en un termini de 36 hores una vegada rebuda l'ordre. També servirien per evitar que s'instal·lin urnes.

"El referèndum és un mitjà, i el que no es vol és que hi hagi cap altercat entre grups radicals i cossos policials de l'Estat que tapi el fracàs de la no celebració del referèndum", expliquen les mateixes fonts citades per Europa Press. El reforç policial inclouria garantir el perímetre de seguretat d'edificis i organismes de l'Estat a Catalunya.

Per tot això, des del cap de setmana hi ha un centenar més d'agents de la Unitat d'Intervenció Policial que han reforçat la plantilla d'"antidisturbis". Segons aquestes fonts, que cita Europa Press, "fins ara no s'ha detectat cap arribada important de grups antisistema d'altres països veïns que puguin posar en risc l'ordre públic a Barcelona, però Interior manté els contactes amb els serveis d'intel·ligència d'altres països i monitoritza diàriament les xarxes socials".

stats