03/04/2013

L'ONU desdramatitza una independència de Catalunya i Escòcia

3 min
El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, rebut pel ministre d'Afers Estrangers, Gilbert Saboya, en la seva arribada a Andorra ahir al matí en helicòpter.

Andorra La VellaAndorra es va vestir ahir de llarg per a la primera visita d'un secretari general de l'ONU en el vintè aniversari de l'accés del país dels Pirineus a aquesta organització internacional. I a Andorra va ser on Ban Ki-moon, a preguntes dels periodistes, va parlar sense embuts de com veu els processos cap a l'estat propi que hi ha en marxa a Europa, en concret a Escòcia i a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El secretari general de l'ONU va sorprendre parlant amb normalitat d'aquesta qüestió que altres organismes internacionals eviten abordar per no ferir les sensibilitats internes dels estats. Però Ban Ki-moon, que dirigeix una organització que els últims anys ha acollit desenes de nous estats, no va tenir cap problema a considerar explícitament que aquesta mena de processos s'han de basar en el diàleg i en el lideratge polític. A Escòcia, la situació ja és aquesta, però ni de bon tros ho és a Espanya. I és per això que les seves paraules van prendre una especial dimensió.

"Totes les qüestions pendents entre els països i dins dels països s'han de resoldre sempre a través de mitjans pacífics i per la via del diàleg, tot respectant les aspiracions genuïnes dels pobles afectats", va afirmar Ban Ki-moon, que va apel·lar en aquest punt als drets humans i a la dignitat humana com a principis inspiradors de les Nacions Unides i dels estats que integren aquesta organització.

El secretari general de l'ONU, en una roda de premsa a Andorra la Vella al costat del cap de govern d'aquest país, Antoni Martí, va demanar "als governants de tot el món" que exerceixin "el seu lideratge polític per resoldre totes aquestes qüestions a través del diàleg i les vies pacífiques".

"Una llengua mil·lenària"

L'aposta de Ban Ki-moon per l'entesa en les reivindicacions sobiranistes que hi ha a Europa va ressonar entre les valls andorranes, on ahir el secretari general de l'ONU va fer una visita oficial durant la qual va fer servir simbòlicament el català -"una llengua mil·lenària", va recordar- en diferents ocasions en què va parlar públicament.

Ban Ki-moon va iniciar la visita al Principat amb una entrevista amb el cap de govern, a la tarda va pronunciar un discurs solemne davant el Consell General i encara va tenir temps durant el dia de mantenir una breu trobada amb un dels coprínceps andorrans, el bisbe de la Seu d'Urgell, Joan Enric Vives.

Davant dels diputats, Ban Ki-moon va posar Andorra com a exemple que per construir un món millor la mida dels països no importa. "El vostre exemple demostra que els estats petits poden contribuir amb força a la pau global i al desenvolupament", els va dir Ban, que també va destacar la capacitat d'aquests països "per construir ponts, per fer de mediadors en temes que afecten les nacions, grans i petites".

Després de recordar que Andorra és un dels dos únics països al món -l'altre és Ruanda- que tenen més dones que homes a la seva cambra legislativa, Ban sí que va demanar als polítics andorrans un compromís "per millorar el dret dels treballadors". I en aquest punt el cap de govern es va comprometre ahir mateix a aprovar aquesta legislatura una llei que reguli el dret de vaga, recollit a la Constitució.

Justament aquest mes de març s'han celebrat els vint anys de vigència d'aquesta carta magna, que va obrir la porta a la normalització política i internacional d'Andorra, que va formalitzar l'entrada a l'ONU el juliol del 1993, quan el català es va fer servir per primer cop oficialment en un organisme internacional.

stats