Política 12/07/2013

Llanos de Luna es nega a comparèixer davant del Parlament

En una carta adreçada a Núria de Gispert assegura que, en tot cas, hauria de comparèixer al Congrés dels Diputats

Ara
2 min

BarcelonaLa delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, ha remès una carta a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, per comunicar-li que no compareixerà davant la cambra catalana per explicar quines són les seves competències. La dirigent popular considera que no hi ha motius suficients per donar explicacions perquè les seves funcions perquè "són de domini públic i estan establertes per la legislació vigent". A més, afegeix que, en tot cas, la Constitució preveu que càrrecs com el seu compareguin a les Corts Generals en comptes del Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"L'expressió d'una finalitat seriosa, legítima i real és la que dota de sentit a una compareixença i, per això, idealment, ha de respondre a una motivació seriosa i certa", afirma en la seva missiva De Luna, qui afegeix que la petició de compareixença no reuneix "les condicions d'idoneïtat i legalitat suficients per poder ser atesa".

El Parlament va sol·licitar a la delegada del govern espanyol que donés explicacions al Parlament el passat mes de febrer a la comissió d'Interior. Va ser a proposta d'ICV-EUiA, però també CiU, ERC, PSC i la CUP van votar-hi a favor. I és que la majoria de partits catalans han criticat que De Luna hagi iniciat una croada contra els ajuntaments catalans denunciant municipis per haver-se declarat territori català lliure i sobirà, per no penjar la bandera espanyola a l'ajuntament o per contractar trens per a la Diada. També volien que que la dirigent del PP expliqués altres qüestions com l'augment de nombre d'efectius de les forces de seguretat de l'Estat destinats a Catalunya o la guerra bruta per part dels serveis secrets espanyols durant la darrera campanya electoral.

No és l'única petició de compareixença que acumula Llanos de Luna. A finals de juny, la comissió d'Afers Institucionals (CAI) del Parlament va aprovar demanar la seva compareixença perquè donés explicacions per l'acte on va homenatjar excombatents de la División Azul amb una entrega de diplomes i condecoracions.

En principi, les peticions de compareixença al Parlament són d'obligat compliment, ja que se suposa que formen part de les responsabilitats dels càrrecs electes. Tot i això, si algú es nega a assistir-hi, el reglament del Parlament no preveu cap tipus de sanció, tret de si es tracta d'una comissió d'investigació.

El Parlament remetrà ara la carta de De Luna a la comissió d'Interior perquè decideixi quines accions emprenen.

stats