Política 10/07/2018

El Suprem diu no a totes les peticions de les defenses

Llarena rebutja la llibertat de Forn i la imputació de Buch

Dani Sánchez Ugart
2 min
El jutge Pablo Llarena, en una imatge d'arxiu

MadridEl jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena va rebutjar ahir totes les diligències sol·licitades per les defenses i per l'acusació popular de Vox i va tornar a denegar la llibertat de l'exconseller de l'Interior, Joaquim Forn, que encara tenia pendent de resoldre. En una allau d'interlocutòries emeses mentre es dictava la conclusió de la instrucció –en què se suspenia del càrrec els diputats amb presó provisional dictada en el cas–, el magistrat no admetia per "innecessàries o reiteratives" diverses actuacions. Llarena havia de donar resposta a aquestes diligències abans de concloure la instrucció, i amb les interlocutòries les va rebutjar totes de soca-rel, argumentant que ja s'ha fet tot el que calia fer per aclarir si indiciàriament es pot atribuir als acusats els delictes que se'ls imputa. A més, justificava que, com que nou dels acusats estan en presó provisional, cal agilitzar el procés judicial.

Reiteració i fuga

Vells arguments per denegar la llibertat de Forn

Pel que fa a la petició d'alliberament de Forn, Llarena considera que encara hi ha risc de reiteració delictiva i de fuga, motiu pel qual se l'ha de mantenir a la presó, segons el seu criteri. A més, en una altra interlocutòria el magistrat rebutja la petició de Jordi Cuixart d'expulsar del procediment documents i diligències vinculats amb Josep Maria Jové i Lluís Salvador, com la llibreta Moleskine i el document Enfocats que va centrar la primera part de la instrucció; també rebutja el recurs que van presentar diversos processats contra la provisió de l'instructor en què els donava tres dies de termini perquè sol·licitessin les diligències.

Valida la fiança

També denega les imputacions que demanava Vox

En un altre dels textos, l'instructor valida la fiança per al Govern de 2,1 milions d'euros ingressada per l'Assemblea Nacional Catalana al compte de consignacions del Tribunal Suprem per respondre a les possibles responsabilitats civils dels acusats. També l'acusació popular de Vox s'endú alguna negativa de Llarena, que rebutja ampliar la causa per incloure-hi Neus Lloveras i Miquel Buch, investigats pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per la possible comissió de delictes de desobediència, prevaricació i malversació. Això sí, Llarena no descarta que el TSJC pugui ampliar la causa que té oberta contra Buch i Lloveras un cop hagi revisat el paper que el Suprem els atorga en tot l'entramat.

Hisenda

Ja no vol més informes sobre malversació

En una altra de les interlocutòries, el magistrat deixa sense efecte la petició que va fer al ministeri d'Hisenda d'un informe "d'anàlisi tècnica comptable" de la documentació lliurada per la Generalitat de Catalunya en ocasió dels quatre requeriments efectuats pel ministeri a la interventora general dels comptes de la Generalitat al llarg dels anys 2017-2018. Els documents que sol·licitava Llarena estaven destinats a fonamentar el presumpte delicte de malversació que se'ls imputa. El motiu és que el ministeri d'Hisenda va respondre a la petició, que tenia com a data límit el dia d'ahir, demanant més temps per fer l'informe i el jutge no ha volgut esperar, perquè considera que els documents no suposen una prova, i que de tota manera el ministeri els podrà aportar més endavant si vol.

stats