Política 30/12/2020

Lorena Roldán deixa Cs i se suma al projecte del PP a Catalunya

Argumenta que en el constitucionalisme no hi pot haver "mitges tintes" i ocuparà el segon lloc de la llista per Barcelona

Anna Mascaró / Mireia Esteve / Marc Toro
5 min
Lorena Roldán amb Alejandro Fernández, aquest migdia, en una imatge difosa pel PP.

BarcelonaSorpresa a les files constitucionalistes a les portes de les eleccions del 14-F. El PP ha clavat un cop dur a Ciutadans fitxant Lorena Roldán, que deixa el partit taronja i s'incorpora al projecte del PP a Catalunya que encapçala Alejandro Fernández. Roldán ocuparà el lloc número 2 de la llista dels conservadors per Barcelona, tal com han anunciat aquest matí en un acte conjunt, en què Roldán ha assegurat que les eleccions del 14-F són una "oportunitat històrica" per donar visibilitat a la "majoria constitucionalista" des del PP, que considera un "projecte obert que pretén unir el vot" unionista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La guanyadora de les primàries de Cs, que va ser bandejada per l'executiva per col·locar en el seu lloc Carlos Carrizosa com a candidat a les catalanes, fins ara no havia mogut un múscul. El sector crític del partit, que va impugnar el nomenament de Carrizosa com a candidat i exigia la celebració de noves primàries, li havia estès la mà en cas que volgués plantar cara. Però tot i que sabia des del mateix instant en què Albert Rivera, el seu padrí, va abandonar la presidència que el seu lloc quedava en entredit, ella va preferir guardar silenci i no sumar-se a les disputes internes. No ha sigut fins a aquest dimecres, en plena precampanya electoral, que ha fet sentir les seves crítiques.

En una carta publicada a les xarxes socials, la fins ara portaveu dels taronges al Parlament i al Senat dona per finalitzada la seva etapa a la formació després de sis anys i, en conseqüència, també deixa el seu escó a la cambra alta espanyola (al Parlament l'haurà de deixar si no surt escollida el 14-F). Malgrat que reconeix els èxits aconseguits en els últims anys amb el partit fundat per Albert Rivera, a qui agraeix especialment que confiés en ella, considera que en el constitucionalisme no hi pot haver "mitges tintes" ni "titubejos". Un dard velat al partit que ara lidera Inés Arrimadas i que en els últims mesos ha virat al centre amb nous acostaments al PSOE. "Avui més que mai necessitem un constitucionalisme fort, no només a Catalunya, sinó també a la resta d'Espanya, que anteposi els interessos generals a l'interès partidista", afegeix.

Roldán, amb tot, defensa que de cara a les pròximes eleccions catalanes cal "valentia i amplitud de mires" en la gestió de la pandèmia del covid-19 i la lluita contra el "desafiament separatista" i, sobretot, fer-ho "sense complexos". I resol: "I avui aquest projecte l'encarna Alejandro Fernández. Per això és un honor per a mi anunciar que, des d'avui, em sumo al seu projecte a Catalunya [...] Serà un honor recórrer aquest camí junts", conclou.

La notícia ha tingut un gran impacte en les files taronges. Des que se la va apartar com a líder del partit, Roldán -aprofitant l'aïllament que facilita el teletreball- s'havia mantingut en un segon pla. No obstant, en les últimes setmanes sí que havia expressat el seu malestar a alguns companys de partit. Ciutadans va argumentar en el seu moment que se l'apartava en favor de Carrizosa perquè ell tenia un perfil més transversal, que podia aconseguir una candidatura d'unitat constitucionalista. No només Carrizosa ha fracassat en el seu objectiu sinó que Roldán, amb el seu salt al PP, mostra ara les seves bones relacions amb els conservadors. L'executiva taronja també insistia que Roldán havia fet un pas al costat i havia renunciat a liderar la llista voluntàriament. Segons diverses fonts, Roldán estava molesta amb aquesta explicació que al seu entendre era "falsa". Però no ha mogut fitxa fins ara, pocs dies després que el seu company a l'Ajuntament de Tarragona, Rubén Viñuales, anunciés el seu salt al PSC.

El PP parla de jugada mestra

Fonts del PP subratllen la "jugada mestra" d'Alejandro Fernández de fitxar Roldán. Un dirigent del partit remarca que la maniobra suposa un "punt d’inflexió" i que demostra que ha de ser el PP qui "integri" el constitucionalisme. Encara que al PP també hi ha hagut un gir de discurs. Fa pocs mesos fonts conservadores descartaven una candidatura de Cs i PP liderada per Roldán, i consideraven que tenia menys potencial polític que Fernández. Però el PP també sap el mal que pot fer aquest fitxatge al seu rival electoral. Aquest migdia Fernández ha reivindicat la figura de Roldán. "Ha sigut una portaveu brillant", ha dit, i ha recordat que la va votar com a presidenta de la Generalitat en la moció de censura que va presentar com a líder de Cs.

Des del PP asseguren que la decisió s'ha pres "entre tarragonins": és a dir, entre Roldán i Fernández. No obstant, diverses fonts assenyalen tant el líder del PP a l’Estat, Pablo Casado, com a Rivera com a coneixedors de l’operació. De fet, el salt de Roldán és coherent amb la trajectòria de l’antiga executiva de Cs. Casado va fitxar al novembre el buffet d’advocats que presideix Rivera, i l’exsecretari general de Cs, José Manuel Villegas, també va incorporar-se a una fundació afí al PP.

Un exsenador de Cs assegura que Roldán tenia molt bona relació amb els companys de tots els partits al Senat, i que mantenia contactes amb el PP després d'haver treballat en la candidatura unitària amb el partit. La decisió de la fins fa uns mesos candidata de Cs manté la coherència pel que fa a la línia ideològica dels seus padrins. Albert Rivera ja va sorprendre les files taronges al novembre quan el líder del PP, Pablo Casado, va fitxar el seu bufet. L'ex secretari general de Cs, José Manuel Villegas, també va incorporar-se al patronat d'una fundació afí al PP.

Per al sector crític de Cs, que fa mesos que exigeix primàries, el salt de Roldán al PP deixa en entredit el lideratge de Carrizosa, més que mai. No obstant, fonts pròximes a la nova executiva d'Inés Arrimadas interpreten el pas de l'excandidata a les files conservadores com una resposta a la seva falta de protagonisme a les llistes de cara al 14-F. Segons diverses fonts, tot apuntava que finalment Cs es decantaria per Matías Alonso com a cap de llista per Tarragona en lloc de Roldán -tot i que encara hi poden haver canvis d'última hora. "Hi ha gent que no pot quedar-se sense cadira", argumenten aquestes veus, que consideren que el fet que marxi a un altre partit, i no a la seva vida professional, demostra que Roldán parteix moguda un interès particular.

En un comunicat, Cs s'ha expressat en una línia similar: "Lamentem que hi hagi persones o partits més preocupats pel seu interès personal o partidista que per la mobilització dels constitucionalistes a Catalunya [...] No respondrem a la confrontació que ha escollit el PP amb més confrontació". Carrizosa ha considerat posteriorment en roda de premsa que "qui se senti de dretes se n'ha d'anar a un partit de dretes", i ha reivindicat el seu lideratge a Cs insistint que és candidat "conforme als estatuts".

No obstant, fonts parlamentàries insisteixen a l'ARA que el descontentament pel funcionament intern del partit no se circumscriu al sector crític, sinó que, com Roldán, hi ha més gent que de portes endins està decebuda amb una estructura de partit molt vertical.

stats