Política 27/03/2015

MES també fa pactes amb el PSC per a les municipals

Els socialistes sobiranistes concorreran el 24-M en més d'un centenar de municipis, la majoria amb acords amb ERC i ICV o en solitari. A Ulldedona i Deltebre, aniran de la mà del partit de Miquel Iceta

Sara González
3 min
MOLTS EXCONSELLERS  El nou partit es nodreix d’exconsellers com Maragall, Geli, Tura i Castells.

BarcelonaMoviment d'Esquerres, el nou partit creat a partir d'exidirgents i exvotants desencantats del PSC, es mou contrarellotge per teixir una xarxa prou consistent per concórrer a les municipals arreu del territori. Si bé dilluns ja va presentar l'acord amb ERC per presentar-se plegats a una setantena de municipis, en els pròxims dies es farà pública l'entesa entre MES i ICV per anar junts en almenys una vintena de localitats. Amb tot, MES ha inclòs en la seva política de pactes el PSC a través de la seva marca blanca per les eleccions locals, Progrés Municipal. En concret, a Ulldecona i Deltebre. Però també a la Seu d'Urgell, on es presentaran amb el nom de Compromís per la Seu, i a alguns municipis de la comarca de l'Alt Urgell, on es presentaran com a Compromís pel Pirineu juntament amb membres que concorren com a independents però que a efectes de consells comarcals i diputació computen pel partit que lidera Miquel Iceta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I és que des d'un principi el partit que aplega dirigents com Jordi Martí, Antoni Castells, Montserrat Tura, Marina Geli, Magda Casamitjana o Pere Almeda ja han deixat clar que no es casarien amb una sola formació a l'hora de buscar confluències sempre i quan hi hagués entesa a nivell programàtic. Tot i això, era especialment complex que es forgessin acords justament amb la formació de la qual provenen bona part dels seus components per la decepció amb el rumb nacional que ha pres el partit. La majoria dels pactes són, però, amb formacions sobiranistes.

"Hi ha hagut força bona acollida", explica un dels membres de la direcció de MES sobre les negociacions amb el PSC en aquests pocs indrets on l'entesa ha estat possible. De fet, si la diputada Núria Ventura va optar per no marxar del grup parlamentari com sí va fer Marina Geli va ser justament per no tancar la porta al pacte municipal. Més difícil ha estat l'entesa a Girona, on el PSC concorrerà en solitari mentre que MES ho farà amb ERC i Avancem, que sempre havia advocat per acords amb forces d'esquerra, s'acabarà presentant amb CiU.

En el cas de Compromís pel Pirineu, el seu representant, Òscar Ordeig, és diputat del grup parlamentari del PSC i, de fet, va assumir l'escó en substitució d'Àngel Ros. "Si hi ha la possibilitat de tancar acords amb ells i tant que ho farem. Les eleccions municipals no estan marcades per l'eix nacional i s'imposa la realitat local", expliquen fonts de la direcció del PSC. I és que Iceta, que justament ha manifestat en les darreres setmanes que el PSC tenia dificultats per trobar candidats en determinats municipis, té la mà estesa per mirar de no perdre quota municipal.

A hores d'ara, i segons ha pogut saber l'ARA, a més de les llistes amb ERC i ICV, Moviment d'Esquerres està estudiant poder-se presentar en una quarantena més de municipis o bé sols o bé juntament amb formacions de caràcter local.

Per ara, amb ERC preveuen presentar-se en una setantena de municipis. Entre ells: l'Hospitalet de Llobregat, Sant Joan Despí, Mataró, El Masnou, Sant Cugat del Vallès, Terrassa, Mollet del Vallès, Arenys de Mar, Badalona (també amb Avancem), Les Franqueses del Vallès, Sant Celoni, Girona, Figueres, Xerta, Corçà, Cassà de la Selva, Queralbs, Sant Gregori, Cornellà de Terri, Biure, Boadella d'Empordà, Darnius, Maçanet de Cabrenys, Port de la Selva, Navata, La Vajol, Cabanelles, Tarragona, Reus o Els Pallaresos.

Pel que als acords amb ICV, han tancat ja llistes a Castelldefels, Esplugues de Llobregat, Cerdanyola del Vallès, Vilafranca del Penedès, Sant Andreu de Llavaneres, Cabrils, Cardedeu, Campdevànol, Sant Pere de Ribes, Sant Joan de Vilatorrada i Cervelló, però segueixen negociant en altres municipis. Un dels principals llocs on l'acord està pendent dels últim serrells és Lleida, on Àngel Ros, com a candidat del PSC, haurà d'enfrontar-se als que fins fa pocs mesos van ser els seus companys de crítica a l'actual rumb del PSC. "La singularitat de les municipals fa possibles aquests acords. Més enllà de l'àmbit local, però, les enteses són més difícils", afirma el secretari d'organització i coordinació municipal d'ICV, Lluís Moreno. Amb tot, els ecosocialistes i MES sí estan negociant una quinzena de punts programàtics com a "mínim comú denominador".

Però MES també està disposat a assumir el risc de presentar-se en solitari en alguns municipis. Ho tenen clar a: Sitges, Vic, Manlleu, Santa Coloma de Farners, Cambrils, Salou, Sils, Sant Adrià del Besòs, Sant Feliu de Guíxols, Santa Cristina d'Aro, Sant Joan de les Abadesses, Santa Margarita i els Monjos, Sant Vicenç de Castellet, Sant Quintí de Mediona o Fornells.

I què passa amb Barcelona? Fonts de MES expliquen que en el cas de la capital catalana estan en negociació amb ERC i que, o bé es presenten els republicans o bé l'alternativa serà concórrer en solitari o renunciar a presentar-s'hi.

stats