Política 29/10/2018

Valls es reivindica com "el candidat de totes les elits" i busca el cos a cos amb Colau

El francès presenta el llibre 'Barcelona, torno a casa' com un acte de precampanya

Anna Mascaró
3 min
Manuel Valls i Mario Vargas Llosa, aquesta tarda en la presentació del llibre de l'exprimer ministre francès, 'Barcelona, torno a casa'

BarcelonaManuel Valls s'ha pres aquest dilluns la presentació del seu llibre, ‘Barcelona, torno a casa’, com el primer acte de precampanya, en què s'ha reivindicat com “el candidat de totes les elits, econòmiques, culturals, socials”. Després d’una trentena d’anys dedicats a la política francesa, Manuel Valls s'ha presentat a l’Auditori com el fill retornat “a casa”. “Roda el món i torna al Born”, diu al llibre, en què posa en valor el seu perfil cosmopolita i europeïsta com a alternativa a “la tribu” que representa per a ell l’independentisme. Però també, i cada cop amb més vehemència, contra el “populisme” d’Ada Colau, que en les últimes setmanes ha convertit en el seu blanc.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“No podem deixar caure Barcelona ni en les mans del populisme ni en les del separatisme”, ha dit durant l’acte, en què ha fet de la “inseguretat” ciutadana la seva arma contra Colau, i ha posat d’exemple el macrooperatiu amb 700 Mossos d’Esquadra que avui s'ha desplegat per desallotjar desenesde narcopisos a Ciutat Vella: “Si alguna cosa representa Colau són els narcopisos i el top manta”.

Valls va anunciar a l’abril que valorava presentar-se a Barcelona de la mà de Ciutadans amb la intenció d’evitar que la ciutat fos governada per l’independentisme. No obstant això, en les últimes setmanes ha buscat el cos a cos amb Colau i ha suavitzat del to de confrontació contra l'independentisme de Ciutadans, en una clara estratègia per ampliar el ventall de possibles votants a l’esquerra.

Conscient que una de les principals crítiques que se li fan és el seu desconeixement de la ciutat, Valls s'ha esforçat avui en recalcar que els problemes de Barcelona són els mateixos que existeixen a Europa, com la inseguretat o la multiculturalitat. Problemes que va tractar, ha dit, mentre va ser alcalde d’Évry, ministre de l’Interior francès i primer ministre.

Acompanyat pel Premi Nobel de literatura Mario Vargas Llosa –que en els últims anys també s’ha erigit en ariet del Procés–, el francès ha recalcat els seus valors republicans. Però ha fet una interpretació ‘sui generis’ del concepte per poder-lo lligar amb la seva defensa de la monarquia espanyola: “Avui ser republicà no és oposar-se a la monarquia, sinó a la tirania”, ha dit, i ha defensat els valors de la Constitució.

Valls ha assegurat que es quedarà a Barcelona com a regidor encara que no guanyi les eleccions, amb la "responsabilitat" que li donin "els barcelonins". Això xoca amb el que va dir fa unes setmanes a la televisió francesa, on va afirmar que abandonaria la política si perd l'alcaldia.

Llistes amb poca presència de Cs

Valls ha evitat donar detalls sobre el seu programa ni les persones que l’acompanyaran a la llista. “La candidatura serà oberta, europea, democràtica, cosmopolita, mediterrània –ha dit– amb el suport de Cs” però també de “socialistes, figures del catalanisme moderat i sobretot independents”. Segons ha pogut saber l’ARA, Valls basteix les seves pròpies llistes amb una escassa presència de Cs, que ha renunciat a ocupar el número dos de la candidatura. Fonts de Cs expliquen que el regidor Koldo Blanco és l’únic de l’equip municipal que ara mateix sona per concórrer amb Valls.

D’altra banda, segons fonts de l’equip del francès no se li ha ofert per ara a Carina Mejías, actual líder de Cs a Barcelona, formar part de la llista. No obstant, tots els regidors del partit taronja han estat a l’acte, així com diversos diputats de Cs. Per part del PP, hi havia l’eurodiputat Santiago Fisas; mentre que Àlex Ramos i Joaquim Coll, de Societat Civil Catalana (SCC), també hi han estat.

Xoc entre Ciutadans i VOX per les declaracions de Valls

D'altra banda, el francès també ha topat avui amb Vox. En una entrevista a 'El País', Valls va afirmar ahir que cal fer un cordó sanitari a Vox. Unes paraules que no han agradat al líder del partit d'extrema dreta, Santiago Abascal, que li ha etzibat: "Entenc que a França no l'aguantin, però això no és culpa nostra".

També el portaveu del comitè executiu nacional de Vox, Ignacio Garriga, ha fet un tuit, en què ha assegurat que el partit "serà a l'Ajuntament de Barcelona defensant els barcelonins dels manters, l'esquerra i els francesos".

Ciutadans ha rebutjat aquestes declaracions en un tuit de José Manuel Villegas, que ha afirmat que el partit no "permetrà aquests atacs" contra un "defensor de la Constitució, la llibertat, la Unió Europea, i que ha lluitat contra el terrorisme i els nacionalismes". "Vosaltres us podeu quedar amb Marine Le Pen" (presidenta de l'ultradretà Front Nacional), ha sentenciat.

stats