Política 14/07/2020

El mòbil de Maragall també va ser espiat amb el mateix programa que el de Torrent

El conseller Puigneró també va ser un objectiu, però no van aconseguir entrar al seu terminal

Ara
2 min
L'alcalde de nit, l'última proposta d'Ernest Maragall

BarcelonaNo només el president del Parlament, Roger Torrent. El mòbil del líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona i diputat a la cambra catalana, Ernest Maragall, també va ser objectiu de Pegasus, un programa espia desenvolupat per la companyia israeliana NSO que, en teoria, només poden comprar governs i forces i cossos de seguretat per combatre el crim i el terrorisme. Maragall és un altre dels noms que aquest dimarts a la tarda han donat a conèixer El País i The GuardianEl PaísThe Guardian, fruit d'una investigació conjunta. A través de Twitter, Maragall ha dit que és "inacceptable i il·legal" i ha assegurat que és un nou exemple d'una "vulneració de drets" que a Catalunya "és constant" i que en el cas d'altres líders polítics es tradueix amb la presó.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Eldiario.es ha publicat que els mòbils del conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, i el director tècnic del Consell per la República, Sergi Miquel, també van ser atacats, però que en el cas del conseller no van aconseguir penetrar en el terminal. Puigneró ha explicat a aquest mitjà que sospita que el software de ciberseguretat instal·lat als mòbils dels alts càrrecs del Govern va entrar en acció i va bloquejar el software espia. Hores d'abans de transcendir aquesta informació, Puigneró ha comparegut al Parlament i ha condemnat l'espionatge a Torrent, però no ha explicat que creia que ell també havia sigut objecte de l'atac.

Així doncs, Maragall i Miquel passen a ampliar una llista d'espiats en què ja figuren Torrent, l'exdiputada de la CUP al Parlament exiliada a Suïssa, Anna Gabriel, i el membre de l'ANC i militant del PDECat, Jordi Domingo –aquest sospita que l'haurien confós amb un advocat independentista que té el mateix nom–, entre molts d'altres no només catalans. L'origen del conflicte se situa entre l'abril i el maig del 2019. Llavors, aprofitant un error de seguretat de WhatsApp, els responsable de l'espionatge haurien infectat els mòbils amb aquest programa espia.

Gràcies a Pegasus, haurien pogut escoltar les converses de les seves víctimes, llegir-ne els missatges, accedir a la memòria del mòbil, fer captures de pantalla, espiar l'historial de navegació i, fins i tot, controlar de manera remota la càmera i el micròfon per veure i sentir el que passava al lloc on era el mòbil en aquell moment. Ja fa uns mesos que WhatsApp va denunciar la companyia israeliana per espionatge.

ERC ha convocat per a aquest dimecres una reunió extraordinària del seu grup parlamentari per abordar la situació. Hi haurà intervencions del mateix Maragall, de Torrent i del president del grup parlamentari, Sergi Sabrià.

stats