Política 23/01/2013

Margallo adverteix que el govern espanyol "mai" permetrà la consulta

Descarta portar al Tribunal Constitucional la declaració de sobirania aprovada al Parlament aquest dimecres perquè només és un text "retòric i sense efectes jurídics"

Efe
2 min
José Manuel García-Margallo, aquest dimarts a Lleida / DAVID BESORA & EFE

MadridEl ministre espanyol d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, assegura que el govern de Mariano Rajoy no permetrà "mai" una consulta que no s'ajusti a la legalitat i ha assenyalat que la declaració aprovada pel Parlament català és "retòrica i sense efectes jurídics".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

García-Margallo, després de reunir-se amb el seu homòleg alemany, Guido Westerwelle, ha fet aquestes declaracions sobre l'aprovació per part del Parlament d'una declaració que defineix Catalunya com a "subjecte polític i jurídic sobirà" i l'inici d'un procés per fer efectiu el "dret a decidir" o dret d'autodeterminació a través d'una consulta.

El titular d'Exteriors ha assenyalat que aquesta declaració tampoc té "conseqüències pràctiques immediates".

Sobre possibles accions del govern espanyol contra la declaració, el ministre ha insistit que no té efectes jurídics, de manera que un recurs davant el Tribunal Constitucional li sembla "difícil" ara mateix perquè és un text retòric, que s'ha de plasmar en normes amb conseqüències jurídiques que si que serien impugnables.

"Jo sóc un enamorat de Catalunya i tinc passió per Espanya", ha assegurat García-Margallo, que ha afirmat que no considera la hipòtesi de la independència. Aquesta possibilitat seria una "pèssima notícia" tant per a Catalunya com per a Espanya, segons Margallo.

Segons la seva opinió, la declaració té una primera part en què es demostra "exactament el contrari" del que pretén, ja que evidencia que Catalunya forma part d'Espanya des de fa més de cinc-cents anys.

El ministre ha sostingut que les "conclusions són errònies" i que l'apartat que assenyala que el poble de Catalunya té caràcter de subjecte polític i jurídic sobirà és contrari a l'article 1 de la Constitució, que diu que la sobirania resideix en el poble espanyol en conjunt.

També ha assenyalat que la transparència exigiria que els que han aprovat aquesta resolució expliquessin que, d'acord amb els tractats de la UE, "els temes d'integritat territorial els han de decidir els estats membres". Segons el ministre, qualsevol decisió de secessió seria una declaració unilateral d'independència que no seria aprovada per la immensa majoria dels països de la UE.

Ha afegit que el dany que causaria a Catalunya és "immens", com es reflecteix en alguns estudis que assenyalen una caiguda del seu PIB d'un 20%. També s'ha referit a la cohesió social i ha manifestat que una declaració d'aquest tipus "fragmentaria" Catalunya i obriria un camí d'incertesa.

stats