Política 13/09/2017

Margallo diu que l'Estat té un ampli "arsenal" jurídic i que el referèndum "només servirà per encrespar més les aigües"

L'exministre d'Exteriors és partidari d'aplicar el 155, requisar les urnes i obrir paral·lelament una via de diàleg

Ara
2 min
El ministre García-Margallo.

BarcelonaL'exministre d'Exteriors José Manuel García-Margallo ha presentat una proposta de reforma de la Constitució per obrir un diàleg i atendre les causes de "la desafecció que ens ha portat on som". En una entrevista a 'Els matins', de TV3, ha dit que "no podem seguir en aquesta situació de bloqueig i falta d'empatia" i ha reiterat que és partidari d'aplicar el 155 i requisar les urnes, però també d'obrir una via de diàleg, tot i que creu que "d'aquí a l'1 d'octubre qualsevol obertura de diàleg és impossible" i que "hem d'esperar que les aigües es calmin". En aquesta línia, Margallo ha assegurat que l'Estat té un ampli "arsenal" jurídic perquè l'1-O no se celebri, i que el "referèndum il·legal només servirà per encrespar més les aigües, sabent que no té validesa jurídica".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sobre la seva proposta de reformar la Constitució, ha dit que cal canviar la llei de finançament, delimitar les competències, parlar d'inversions en infraestructures, de les funcions del Senat, d'una llei oficial de llengües i garantir els drets dels que volen escolaritzar els seus fills en l'idioma matern. "Hem de modernitzar Espanya, i això serveix per a totes les comunitats", ha afegit.

Margallo, que ha descrit la situació com una "crisi molt seriosa", ha dit que la identitat catalana és una "realitat indubtable" i ha plantejat diverses opcions: "Intentar ignorar la identitat catalana, intentar negar la identitat hispànica", intentar mantenir-les totes dues o seguir "en aquesta guerra de nervis, en aquesta guerra permanent que no beneficia ningú".

L'exministre d'Exteriors ha reiterat que el referèndum és il·legal i que "el Govern ha de dir que no se celebrarà", perquè "primer s'ha de canviar la Constitució". "Aquest referèndum no és possible aquí i no és possible a cap lloc del món, menys en els països amb constitucions que recullen el dret a la secessió", ha concretat. Sobre si el govern espanyol ha de fer autocrítica per actuacions passades com la sentència sobre l'Estatut, considera que un règim bilateral amb Catalunya no és possible perquè llavors s'hauria d'obrir aquesta via amb altres comunitats autònomes.

stats