Política 14/12/2012

El govern espanyol aprova presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra l'euro per recepta i taxes judicials catalanes

Impugna els articles 16 i 41 de la llei catalana 5/2012

Acn
2 min

MadridEl consell de ministres aprova aquest divendres la presentació per part de l'Estat d'un recurs d'inconstitucionalitat contra els articles 16 i 41 de la llei catalana 5/2012 de 20 de març, que son els que regulen l'euro per recepta i les taxes judicials establertes a Catalunya. El recurs implica la suspensió dels dos articles tan bon punt el Tribunal Constitucional l'accepti a tràmit, tal com passa cada vegada que l'Estat impugna a aquest òrgan una llei autonòmica. L'executiu espanyol dóna per tancat d'aquesta manera el procés de diàleg previ que havia iniciat amb la Generalitat per l'euro per recepta i aplana el camí a les taxes judicials de cobrament estatal que impulsa Gallardón.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho han apuntat fonts de la Moncloa. L'executiu espanyol disposava d'un termini que expirava el 23 de desembre per provar d'acostar posicions amb la Generalitat sobre l'euro per recepta, però finalment ha accelerat el debat al consell de ministres per evitar no només que es continuï aplicant a Catalunya, on la mesura està activa des del mes de juny, sinó també a Madrid, on el govern regional pretenia començar a cobrar a partir de gener. De fet, Madrid ho pensava incorporar a la llei d'acompanyament dels pressupostos del 2013 que volia aprovar la setmana que ve.

Ho fa d'acord amb el dictamen que el Consell d'Estat li va fer arribar a mitjans de novembre, que veu inconstitucional la norma catalana i avala d'aquesta manera la postura de l'executiu de Rajoy. Segons el govern espanyol, l'euro per recepta envaeix les seves competències exclusives per legislar sobre productes farmacèutics i introdueix desigualtats entre els ciutadans espanyols.

Per contra, la Generalitat basava les seves posicions en el criteri del Consell de Garanties Estatutàries, que va avalar aquesta taxa el passat 6 de març. L'euro per recepta va permetre que la Generalitat recaptés 33 milions d'euros fins a l'octubre i retallar un 20% el nombre de receptes.

El recurs contra l'euro per recepta es dirigeix a l'article 41 de la llei 5/2012 del 20 de març de mesures fiscals, financeres i administratives i de creació de l'impost sobre les estades en establiments turístics. L'article afegeix un capítol al text de la llei de taxes i preus públics de la Generalitat per establir el cobrament de la taxa d'un euro per la dispensació de la recepta. També n'estableix les excepcions.

El govern espanyol també recorre l'article 16 de la mateixa llei, que és el que estableix les taxes judicials catalanes. L'article diu que la Generalitat té potestat per imposar una taxa sobre la prestació de serveis personals i materials a l'Administració de Justícia en l'ordre jurisdiccional civil, interposició dels recursos d'apel·lació, i recursos al contenciós administratiu de més de 3.000 euros, entre altres qüestions.

D'aquesta manera aplana el camí a les taxes judicials que vol impulsar el govern espanyol. El Col·legi d'Advocats de Barcelona ja havia denunciat la "doble imposició" que suposava l'aplicació de les taxes catalanes i les que ja recollia la llei espanyola del 2002. Ara s'haurien de sobreposar a la llei de taxes que va aprovar el consell de ministres el 20 de novembre i que han provocat protestes per part dels professionals de la justícia.

stats