RENOVACIÓ A CONVERGÈNCIA

Marta Pascal defensa una "renovació profunda" de cares en la nova direcció de CDC

La portaveu convergent reclama que no es "dramatitzi" l'existència de diversos candidats que optin a la secretaria general

La portaveu de CDC, Marta Pascal, ha defensat en una entrevista amb l'ACN una "renovació profunda" de cares en la nova executiva del partit que surti del  procés congressual que encaren els convergents a partir del mes de juny. " El procés de renovació profund que vam fer en el món municipal ara s'ha de fer en el que és la direcció de CDC, és el que ens està demanant la gent", ha argumentat Pascal, que ha subratllat que els resultats han avalat el relleu generacional que es va produir en l'àmbit local.

"Ho vam fer a nivell municipal i els resultats ens estan donant la raó en el sentit d'haver posat gent amb molta potència i molta capacitat de liderar. Ara a nivell nacional hem de fer el mateix", ha opinat la portaveu dels convergents.

En els últims dos cicles electorals, CDC ha renovat els seus caps de cartell a molts municipis i ha donat l'oportunitat a cares més joves com Marc Castells a Igualada, Albert Batet a Valls, Albert Batalla a La Seu d'Urgell o Marc Solsona a Mollerussa. Aquests alcaldes, de fet, van alguns dels que  l'ARA va entrevistar en relació al procés de renovació, i van reclamar més poder per a les bases del partit.

A parer de Pascal, ara toca fer arribar la saba jove a l'executiva convergent, tot i que ha remarcat que aquesta renovació no ha de procedir només del món municipal, ja que "també hi ha gent amb molta capacitat de liderar que ve d'una especialització més sectorial". "Necessitem gent amb ganes de dedicar els millors temps de la seva vida a fer créixer aquest projecte. Ara és el moment que facin el pas endavant", ha reblat.

Diversos candidats a liderar el partit

Pel que fa al lideratge del partit, Pascal ha defensat la importància de les primàries com a mecanisme per escollir el secretari general i també els candidats a les eleccions. Al seu parer, a CDC "li fa molta falta" dotar-se d'un instrument així per donar resposta a les demandes de la ciutadania.

En aquest sentit, ha demanat no "dramatitzar" el fet que hi hagi més d'una persona que aspiri a liderar el partit, perquè això "pot ser un senyal de maduresa". Segons ella, això no és negatiu de cap de les maneres, sinó tot el contrari, perquè demostra que Convergència "és un partit viu, amb capacitat de tenir un projecte molt ambiciós i amb persones disposades a liderar-ho".

Ha reconegut que si hi ha més d'una candidatura, "algú pot tenir interès a presentar això com una guerra interna", però ha insistit que això "no s'ha de viure malament", perquè al final serà la gent qui decideixi, i això és el que està demanant la societat, "uns partits que interaccionin amb ells, d'una manera oberta, participativa i horitzontal". Pascal ha remarcat que l'important és que els militants puguin escollir d'acord amb unes regles del joc que estiguin "ben marcades".

Caldrà veure quines candidatures tiren finalment endavant. De moment, les que es donen per fetes són les de Jordi Turull i Germà Gordó, tot i que el sector afí a Josep Rull també s'està preparant per plantar cara.

No renunciar al lideratge de Puigdemont

Després que l'expresident de la Generalitat i president de CDC, Artur Mas, apostés obertament fa uns dies en  una entrevista a l'ARA perquè Carles Puigdemont fos el candidat convergent en les properes eleccions al Parlament, Pascal ha posat en valor el lideratge del president. "Jo crec que ara com ara, a l'alçada que estem del procés, el procés no pot renunciar de cap de les maneres al lideratge del president Puigdemont, perquè està fent molt bona feina", ha argumentat.

Pascal ha subratllat que l'exalcalde de Girona està sabent liderar un govern plural i ho està fent "amb mentalitat d'estat", un extrem "molt important" tenint en compte l'objectiu final que persegueix el Govern. "És una baula indispensable d'aquest procés", ha conclòs.

Ha reconegut que el partit va quedar "estabornit" quan Mas va fer el seu famós pas al costat, perquè no s'entenia que la CUP pogués "vetar" una persona, i especialment un lideratge com el de l'expresident, en un procés que ha de ser d'"obertura màxima". La portaveu de CDC ha posat en valor que Mas va demostrar ser "un home d'estat" i ha remarcat que ara és ell qui ha de decidir quin paper vol tenir en el nou partit, si opta o no a presidir-lo, per exemple.

El nom, un dels aspectes que generen més debat

Convergència està encara recollint opinions sobre com ha de ser el procés de refundació del partit. A través del que s'ha anomenat 'Torn obert', militants i simpatitzants del partit han respost una àmplia enquesta que posa sobre la taula tot tipus de preguntes, des del punt de vista estratègic i organitzatiu, però també sobre com ha de ser el nou estat català. En aquest sentit, una de les qüestions que més debat està generant és el del nom.

Ara per ara, el 35,2% dels participants vol almenys preservar la paraula Convergència en el nom, encara que s'afegeixin altres elements. El 27% opta per mantenir les sigles de CDC intactes, mentre que el 10,1% vol una nova denominació, totalment diferent. Un 14,7% aposta per altres propostes i la resta no sap o no contesta.

Pascal s'ha situat en aquest gruix del 35,2%. Al seu parer, cal fer alguna cosa respecte al nom per "adaptar-lo als nous temps". "Jo crec que el nom de Convergència hi ha de ser d'alguna manera, però és necessari que a través d'un apèndix o d'una cua al final puguem fer un matís", ha opinat.

Pel que fa a l'opinió que els arriba per part dels experts, ha explicat que també hi ha diversitat de visions, la mateixa que expressen els militants. La portaveu dels convergents ha donat per fet que aquest serà un dels temes que s'hauran d'abordar en un debat més aprofundit, com d'altres que els coordinadors del 'Torn Obert' identifiquen com a més polèmics o oberts.

Més continguts de