VIATGE OFICIAL
Política 09/04/2015

Mas arriba als EUA amb ànim de “dissipar dubtes” sobre el procés

R.m.
2 min
Artur Mas va visitar ahir la seu de la delegació de la Generalitat a Nova York.

BarcelonaEl sobtat anunci d’abdicació del rei Joan Carles, el 2 de juny de l’any passat, va esguerrar els plans del president de la Generalitat, Artur Mas, que aquell mateix mes tenia programada una visita oficial d’una setmana als Estats Units. Finalment, tot va quedar comprimit en una fugaç estada d’un dia a Carolina del Nord, abans d’agafar el vol de tornada cap a Madrid per assistir a la coronació de Felip VI. A més de firmar convenis en l’àmbit econòmic i universitari, un dels objectius era fer pedagogia sobre el procés sobiranista a Catalunya. Gairebé un any després, amb la cita del 27 de setembre a la cantonada, Mas ha tornat als EUA amb la missió de desactivar recels cap al procés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si fa un any el gruix del programa passava per Califòrnia, en aquesta ocasió -i després d’haver hagut de cancel·lar la visita oficial a San Francisco per la mort de la germana del governador californià, Jerry Brown- els tres dies de viatge estan focalitzats a Nova York. Ahir Mas va encetar la seva agenda amb una visita a la seu de la delegació de la Generalitat a l’avinguda Lexington de Nova York. Des d’allà, en les primeres declaracions després d’aterrar als Estats Units, ja va deixar clar quin objectiu tenen els contactes que està mantenint amb inversors financers i representants de think tanks nord-americans. “Vull donar un missatge de tranquil·litat, de bones maneres, perquè el que hàgim de fer els catalans ho farem molt pacíficament, democràticament, passant sempre per les urnes, amb respecte per tot el món, sense cap animadversió cap a Espanya”.

Als inversors els vol explicar “els avantatges i les virtuts de Catalunya com a plataforma econòmica” a la regió euromediterrània i alhora esvair tota temença que els pugui generar l’auge sobiranista dels últims anys. Als creadors d’opinió que es reuneixin amb ell els traslladarà un missatge similar. Mas va reconèixer que, “per la complexitat d’aquest procés”, és lògic que tinguin incerteses sobre com acabarà o com quedarà Catalunya respecte de l’euro i la Unió Europea. Per això, va dir, vol “donar informació, dissipar dubtes i donar la cara davant la gent que fa preguntes”.Segons Mas, en territori nord-americà “s’entén molt bé” el procés català, perquè “els mateixos EUA són fruit de conceptes com l’autodeterminació, la llibertat i la democràcia”.

Conferència a Colúmbia

La primera oportunitat per comprovar-ho la va tenir ahir al vespre -ja de matinada a Catalunya- en la conferència que va pronunciar a la Universitat de Colúmbia, presentat per Xavier Sala i Martín, professor d’economia d’aquest centre. Després del col·loqui, el programa de Mas incloïa una trobada amb la comunitat catalana a Nova York. Avui Mas visitarà el memorial a les víctimes dels atemptats de l’11-S. Serà el seu últim acte oficial abans d’agafar el vol de tornada a Barcelona.

stats