Política 15/01/2018

El PDECat es desvincula de CDC i Mas defensa Osàcar

L'expresident insisteix en la honorabilitat d'Osàcar i en què CDC ja ha assumit responsabilitats polítiques

Núria Orriols
2 min
compareixença artur mar

BarcelonaEl Partit Demòcrata va fer ahir com si la sentència del cas Palau no tingués a veure amb ells. El partit, sorgit de la liquidació de Convergència, va desvincular-se ahir de la formació i del cobrament de comissions il·legals que l’Audiència de Barcelona considera provats després de més de vuit anys d’instrucció. El PDECat va remarcar en un comunicat que són una formació “nova”, fundada “el 2016”, i que la resolució judicial només afecta CDC. Tanmateix, la formació va defensar la presumpció d’innocència de les persones implicades -entre els quals l’extresorer de CDC Daniel Osàcar-, malgrat que ja hagin sigut condemnades en primera instància. També va descartar que s’assumeixin noves responsabilitats polítiques, tampoc a Convergència. CDC està en fase de liquidació, i l’última aparició de les sigles va ser el 21-D, quan formalment va formar coalició amb el PDECat -sota la candidatura de Junts per Catalunya- per assegurar les subvencions corresponents a les últimes eleccions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’opinió del partit la va verbalitzar Artur Mas. L’expresident de la Generalitat, que va abandonar la presidència del PDECat la setmana passada, va assegurar que no esperava una sentència “de tanta duresa” -quatre anys i mig de presó per Osàcar i 6,6 milions de responsabilitat civil per a CDC-, i va negar que el seu partit hagués comès irregularitats en les adjudicacions d’obra pública. De fet, va defensar la decisió de recórrer al Suprem perquè considera que no es pot condemnar el partit pel cobrament de comissions il·legals si no s’investiguen els contractes públics a què es refereix la sentència (en el període del 1999 al 2009). Mas també va defensar l’“honorabilitat” d’Òsacar, que ell va nomenar el 2005 després de la mort del llavors tresorer, Carles Torrent, mostrant-se convençut que “no s’ha ficat ni un euro a la butxaca”. A més, va remarcar que a banda de l’extresorer no hi ha cap més membre de CDC que hagi sigut cridat ni com a testimoni ni com a investigat durant el judici. Tampoc ell mateix: Mas va ser secretari general i després president de Convergència entre el 2000 i el 2012, any en què en va agafar les regnes Oriol Pujol -que va deixar el càrrec per la seva vinculació amb el cas ITV-. Després del congrés de refundació del partit, Mas va assumir la presidència del PDECat. Va ser-ho fins a la setmana passada, quan va anunciar que abandonava el càrrec per la pressió judicial, tot i que va desvincular-ho de la sentència del cas Palau. Dissabte, en el seu últim discurs com a president del partit davant els dirigents del PDECat, va lamentar no haver-se dedicat més a la formació.

Qui paga els 6,6 milions?

Mas va explicar que en cas que es confirmi la sentència al Tribunal Suprem, serà CDC qui assumirà els 6,6 milions. També va recordar que es manté com a entitat jurídica i va assegurar que pagarà “fins a l’últim cèntim d’euro”. En cap cas, va dir, serà el PDECat, perquè la seva desvinculació econòmica de Convergència “és absoluta”.

stats