Política 23/02/2018

Catorze detinguts en el desallotjament dels manifestants encadenats al TSJC

Centenars de persones es concentren a la comissaria de Travessera de les Corts en suport als arrestats durant una concentració contra la "repressió de l'Estat"

Ot Serra / Anna Mascaró
3 min
Els mossos desallotgen centenars de persones encadenades a les portes del TSJC

BarcelonaDesenes de persones de diferents Comitès de Defensa de la República (CDR) s'han encadenat aquest matí a les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), al passeig Lluís Companys (Barcelona), bloquejant-ne l'entrada principal, per denunciar la "repressió de l'Estat" contra l'independentisme. A continuació, centenars de manifestants s'han concentrat a l'entrada de l'edifici, rere un fort cordó policial. Els Mossos d'Esquadra han desallotjat un a un els encadenats, que han ofert resistència pacífica, entre els crits dels concentrats, que clamaven la "llibertat dels presos polítics", així com consignes de suport al major dels Mossos Josep Lluís Trapero, que avui ha declarat a l'Audiència Nacional. Finalment, els Mossos d'Esquadra han detingut 14 persones, que començaran a declarar a les 17.00 h. Fonts de les defenses asseguren que encara no saben de què se'ls acusa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els CDR han convocat una concentració a les 12.00 h, davant la comissaria de la Travessera de les Corts, on s'han traslladat els detinguts. Fins a 200 persones s'han concentrat durant el matí davant les dependències policials, en una protesta que a hores d'ara encara continua. Han tallat la carretera i clamen "Llibertat detingudes" i "Llibertat presos polítics". "Deixeu-los anar", criden també els concentrats. A mesura que avançava la tarda, la Guàrdia Urbana els ha proposat que obrissin un carril per al trànsit, però de moment s'hi neguen. De fet, han fet una crida a allargar la mobilització, a sumar-hi més gent i a fer un berenar solidari.

La manifestació a Travessera de les Corts

El desallotjament del TSJC

Els Mossos d'Esquadra han desplegat a primera hora una cinquantena d'agents davant el TSJC, i han format un cordó policial per impedir que la resta de manifestants s'acostin a les portes. En total, hi havia nou vehicles policials, vuit furgones i un cotxe a l'entrada de l'edifici, així com vuit vehicles policials més a un lateral, on s'ha obert una porta perquè els treballadors hi poguessin entrar. Cada vegada que una persona era desallotjada, els manifestants l'aplaudien. L'ambient era tranquil, però amb alguns moments de tensió. Hi han hagut corredisses mentre desallotjaven dos dels encadenats, un dels quals s'ha volgut acostar als manifestants.

En el moment de crispació, alguns dels concentrats han intentat trencar el cordó policial, sense aconseguir-ho. Els agents s'han emportat tots dos joves per identificar-los, entre crits de "La policia tortura i assassina", "Rajoy, a la presó" i "Llarena, prevaricador". Un portaveu de l'entitat En Peu de Pau ha actuat de mediador amb la policia per evitar que es produïssin escenes de violència, i ha demanat als manifestants que es concentressin a la vorera del passeig Lluís Companys i deixessin la calçada lliure.

Poc després, els concentrats s'han assegut a terra a l'espera que els Mossos alliberin un dels encadenats que ha sigut detingut, moment en què un dels concentrats ha començat a cantar els primers acords d''Imagine'. La gent s'hi ha sumat.

Els manifestants, convocats pels Comitès de Defensa de la República (CDR), han exhibit des de l'escalinata pancartes amb els missatges "És l'hora del poble" i "23-F, parem el cop d'estat", coincidint amb el fet que aquest divendres es compleixen 37 anys de l'intent de cop d'estat del 1981. Després de desallotjar els encadenats, la policia ha procedit a fer el mateix amb els manifestants, que estaven asseguts a terra, tallant la carretera. El diputat de la CUP Vidal Aragonés s'ha apropat fins a les portes del TSJC mentre es produïa el desallotjament, i també ho han fet el diputat de Junts per Catalunya Francesc de Dalmases i el diputat d'ERC Ernest Maragall.

Els Mossos han anat buidant la carretera de manifestants: els han desallotjat un a un. Un dels concentrats ha hagut de rebre assistència sanitària, perquè ha patit un pinçament al coll, i l'han atès els bombers. Els agents han gravat en vídeo el desallotjament dels últims concentrats.

stats