Política 30/08/2018

La Fiscalia de l'Audiència Nacional investiga la pancarta contra el rei del 17-A a la plaça Catalunya

El ministeri públic va demanar informació als Mossos i el cos la va enviar

Ara
2 min
Pancarta a la plaça de Catalunya en contra de la presència de Felip VI en als actes d'homenatge a les víctimes del 17-A

BarcelonaLa Fiscalia de l'Audiència Nacional investiga la pancarta contra Felip VI que es va exhibir en un balcó del centre de Barcelona amb motiu de l'acte de commemoració del primer aniversari dels atemptats del 17 d'agost, segons ha avançat l''Abc' i ha confirmat l'ARA. El ministeri públic va obrir unes diligències i els Mossos d'Esquadra li va remetre informació sobre el cas i ara la fiscalia estudia si es va incórrer en algun tipus de delicte penal, indiquen fonts del departament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons explica l'Abc i ha confirmat l'ACN, en l'atestat s'identifica quatre persones que eren a l'interior del pis (una cinquena planta) de la plaça Catalunya des d'on es va col·locar la pancarta, així com el propietari de l'immoble, atès que han comprovat que tenien el seu permís per instal·lar-la en el seu balcó.

En la pancarta, penjada la vigília de l'acte d'homenatge a les víctimes dels atemptats de l'any passat, s'hi veia Felip VI cap per avall amb el missatge: "El rei espanyol no és benvingut als Països Catalans". De nit, agents dels Mossos van intentar sense èxit retirar-la, per bé que finalment van desistir. El director general de la policia catalana, Andreu Martínez, va explicar en una carta adreçada a la Delegació del govern espanyol que no es va treure perquè "no posava en perill" ni béns ni persones. Aleshores es van adoptar "les mesures de seguretat preventives necessàries" i es va establir un perímetre de seguretat amb tanques i amb presència policial que "va garantir en tot moment el desenvolupament normal de l'acte".

En una entrevista fa uns dies a Catalunya Ràdio, el conseller d'Interior, Miquel Buch, va apuntar que la pancarta "fins i tot va ser protegida pels Mossos" i que formava part de la "llibertat d'expressió". Tal com va explicar, la decisió de retirar-la era competència de l'Ajuntament de Barcelona perquè la titularitat de l'edifici és municipal.

Asens hi veu un "disbarat jurídic"

L'actuació dels Mossos d'Esquadra no ha comptat amb l'aval del tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona Jaume Asens, que ha qualificat de "disbarat jurídic" que la policia catalana hagi portat els fets a la fiscalia. "És un exercici de llibertat d'expressió", ha assenyalat en un fil de piulades a Twitter. Asens ha recordat una sentència del Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg (TEDH) en què va condemnar l'estat espanyol per investigar activistes que van cremar fotos del rei a Girona.

stats