Política 02/04/2014

Rajoy no assisteix al sopar UE-Àfrica per evitar coincidir amb Obiang

El president espanyol ha cancel·lat 'in extremis' la seva assistència al sopar, poc després d'haver assegurat que seuria al costat del dictador "per obligació"

Ara
2 min
El president de Guinea Equatorial, Teodoro Obiang, aquest dilluns durant el funeral d'Adolfo Suárez / EFE

BarcelonaVa ser l'únic cap d'estat present al funeral per Adolfo Suárez i ha pronunciat una conferència a l'Institut Cervantes, però no seu aquest dimecres al costat de Rajoy en el sopar de la cimera entre la Unió Europea i Àfrica celebrat a Brussel·les. Tot i que en un primer moment estava previst que Rajoy i Obiang estiguessin asseguts l'un al costat de l'altre –de fet, el govern espanyol havia fet canviar el protocol per tal que tots dos estiguessin junts–, finalment la polèmica ha fet desistir el president espanyol, que ha saludat el dictador però ha cancel·lar la seva presència al sopar per tal d'evitar seure amb ell.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Obiang buscava amb èmfasi una fotografia al costat de Rajoy, per aconseguir la legitimitat que el món li nega, però la polèmica generada arran de l'assistència al funeral d'estat de Suárez i la conferència a l'Institut Cervantes han acabat fent que el president espanyol es fes enrere. Ho ha fet 'in extremis', perquè poc abans del sopar afirmava que hi aniria, i seuria al costat del dictador "per obligació" i per "coincidències idiomàtiques" –Rajoy, que només parla castellà, no té gaire possibilitats d'entendre's amb cap dels caps d'estat i de govern de la Unió Europea o Àfrica.

Finalment, i vista la polèmica, Rajoy s'ha limitat a saludar el president de Guinea Equatorial però ha decidit cancel·lar la seva assistència al sopar. Fonts del govern espanyol addueixen que el sopar no té caràcter oficial, la cimera acumula molt de retard i Rajoy desitja preparar diverses reunions bilaterals que té previstes aquest dijous amb caps d'estat africans.

Rajoy ha negat que el rei Joan Carles intervingués perquè Obiang pronunciés una conferència dimarts a l'Institut Cervantes de Brussel·les, tal com havia assegurat el mateix dictador. "No hi ha hagut absolutament res per part del rei", ha assenyalat Rajoy. També la Casa del Rei ha negat la versió d'Obiang, i ha assegurat que no hi ha intervingut.

stats