Política 06/05/2013

Objectiu de la cimera pel dret a decidir: que el PSC no se'n despengi

A les sis ha arrencat la reunió convocada per Artur Mas al Palau de la Generalitat. Només el PP i Ciutadans no hi han assistit

Oriol March / Roger Tugas / Sara González
4 min
Els líders polítics de tots els partits excepte PP i C's, a l'inici de la cimera

BarcelonaA les sis de la tarda ha arrencat al Palau de la Generalitat la cimera pel dret a decidir convocada pel president Artur Mas. Els partits compromesos amb aquesta iniciativa, la principal oferta política del president i de CiU en les últimes eleccions, són ja reunits i estudien de quina manera han d'implicar la societat civil i intentar forçar l'Estat perquè doni el vistiplau a fer una consulta acordada. Més enllà d'això, la preocupació del bloc sobiranista, que comanden CiU, ERC i ICV-EUiA, i en què també hi ha la CUP, té com a objectiu que el PSC no es "despengi" del procés. Després d'un intens debat intern, que l'ha dut a ser a la comissió parlamentària al dret a decidir, els socialistes han decidit acudir a la cimera però poc més. Esperaran a veure com evoluciona el procés per fer més passos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

CiU. CDC arriba a la cimera amb tres objectius al cap: avaluar l'estat dels ponts de diàleg amb l'Estat que s'han estès per acordar la consulta, explorar els camins formals per exercir el dret a decidir i acordar el procediment per tal d'ampliar el procés més enllà dels 107 diputats (CiU, ERC, PSC, ICV i CUP) que aquest dimecres constituiran la comissió parlamentària pel dret a decidir. Així ho ha explicat aquest dilluns el secretari d'organització de CDC, Josep Rull, després de l'executiva dels nacionalistes. "Ha de ser sinònim de fortalesa i de caràcter operatiu", ha insistit Rull en roda de premsa. El dirigent convergent també ha avançat que el president de la Generalitat, Artur Mas, retrà comptes de les seves reunions amb Mariano Rajoy i Alfredo Pérez Rubalcaba de les últimes setmanes. Rull també celebra que els socialistes s'hagin sumat a la cimera: "El PSC s'hi ha de sentir còmode i li posarem difícil despenjar-se'n".

ERC. El secretari general adjunt d'ERC, Lluís Salvadó, ha valorat molt positivament la convocatòria de la cimera sobre el dret a decidir perquè el procés "ha de ser un projecte de país en què ha de tenir un paper fonamental la societat civil". Per això ha reclamat que "cap dels partits de llarga tradició catalanista es faci enrere", en referència al PSC, i s'ha desmarcat de l'escepticisme d'altres partits com ICV i la CUP respecte a la cimera, i ha afirmat que si Artur Mas no impulsés així el pacte nacional pel dret a decidir i optés per una altra via "també el criticarien". Finalment, el dirigent republicà ha subratllat que tan sols serà una primera trobada i que, en la següent, "hi serem molts més, amb els principals ajuntaments, patronals, sindicats i entitats del país".

PSC. El portaveu del PSC, Jaume Collboni, ha insistit que el seu partit assisteix a la cimera en representació dels ciutadans que volen un debat "plural, transparent i neutral" sobre el dret a decidir, ja que els socialistes consideren que els camins que ha iniciat Artur Mas van en el sentit contrari. "La independència per entregues de Mas és un greu error i allunya dels consensos amb aquells que pensem que la independència no és la solució", ha afirmat Collboni. El portaveu ha subratllat que el PSC seguirà defensant una reforma constitucional en sentit federal, una via, ha dit, que no serà "ni ràpida ni senzilla" malgrat que hi hagi "qui diu" que la independència sí que ho serà. "Això no s'arreglarà el 2014", ha afirmat. Collboni ha recordat que el pacte nacional encara no està en marxa i que caldrà veure quines són les seves bases per decidir si el PSC se'n despenja o no. Entre els dirigents del PSC que avalen ser a la cimera hi ha l'expresident José Montilla, que ahir va insistir en declaracions al 3/24 que el partit ha de ser on Mas el convoqui i ser constructiu amb una consulta que, segons ell, ara no es podrà convocar però sí si hi ha un canvi en la Constitució. En canvi, la cap de llista del PSC al Congrés, Carme Chacón, està en contra del pacte nacional pel dret a decidir. Hores abans de la cimera, l'exministra ha enviat una carta al primer secretari Pere Navarro en què qualifica el pacte nacional de "projecte reaccionari". Lucena ja ha dit que troba "totalment fora de lloc" la carta, filtrada a 'El Periódico' i 'El Mundo'.

ICV. La portaveu d'ICV i diputada en el Congrés dels Diputats, Laia Ortiz, ha afirmat que la cimera és "innecessària" i que "no està ben plantejada". En roda de premsa a la seu ecosocialista, Ortiz considera que és una "bona notícia" que es faci "més ampli el dret a decidir", però ha insistit que és una qüestió que s'ha d'abordar al Parlament. "No cal fer cimeres si el que es vol és buidar de contingut la comissió pel dret a decidir", ha considerat la portaveu d'ICV, que ha subratllat que "aquest tipus de trobades s'han de fer en el marc de la comissió parlamentària", que és –ha dit– on s'ha de parlar qui ha de formar part del pacte nacional pel dret a decidir". "Al president li agraden molt les fotografies i les escenificacions" i "això és degradar el dret a decidir", ha continuat Ortiz.

PP. La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, va recriminar aquest diumenge al primer secretari del PSC, Pere Navarro, que sigui "còmplice" d'una cimera sobre el dret a decidir d'"autobombo personal" del president de la Generalitat, Artur Mas. Segons Sánchez-Camacho, CiU està impulsant "fotos" per tapar la seva falta d'acció de govern, però va carregar encara més contra Navarro per legitimar aquesta reunió amb la seva participació. "Navarro no s'adona que el que vol fer CiU és utilitzar el PSC per legitimar el seu camí cap a la independència, però després només voldran fer pactes i acords amb partits que només volen la independència", va subratllar.

C's. El portaveu parlamentari de Ciutadans, Jordi Cañas, ha cridat els catalans a "revelar-se" davant un Govern que, segons ell, "no governa ni legisla" però en canvi fa passos propis "d'un comitè de sedició". I és que Ciutadans no entén com en plena crisi l'executiu "renuncia a la seva capacitat per intentar solucionar els problemes dels catalans" i es dedica a "aventures separatistes" com és convocar la cimera pel dret a decidir. "És intolerable que el Govern es burli dels ciutadans d'aquesta manera", ha dit.

CUP. Des de la CUP s'ha insistit que el lideratge del procés cap al dret a decidir correspon a la ciutadania. La reunió al Palau de la Generalitat hauria de servir, precisament, perquè el Govern exposi quin és el seu projecte i incorpori moviments socials, polítics i sindicals a la presa de decisions. "Hi anirem, si hi anem, a escoltar", va explicar el diputat Quim Arrufat des de la sala de premsa del Parlament.



stats