Política 22/12/2020

El PDECat fitxa Joana Ortega com a número dos d'Àngels Chacón per Barcelona

Mas-Colell i Joan Rigol tancaran la llista que encapçalarà l'exconsellera

Núria Orriols Guiu
2 min
El PDECat fitxa Joana Ortega com a número dos d'Àngels Chacón per Barcelona

BarcelonaJoana Ortega torna a la política activa de la mà del PDECat. L'exvicepresidenta del Govern amb Artur Mas i exdirigent d'Unió Democràtica serà la número dos d'Àngels Chacón a les eleccions del 14 de febrer, segons diverses fonts consultades per l'ARA. Ortega ja havia manifestat la voluntat de reaparèixer a la vida pública un cop superada la inhabilitació per la consulta del 9 de novembre del 2014, per la qual va ser condemnada per desobediència juntament amb l'expresident Mas i l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb Ortega, el PDECat pretén reivindicar tant l'esperit de l'antiga CiU com l'inici del procés sobiranista amb la votació del 9-N, que va encapçalar Artur Mas amb Unió dins l'executiu. No serà l'única cara visible que exempificarà aquesta voluntat: diverses fonts consultades del partit també apunten que l'exconseller d'Economia entre 2010 i 2016, Andreu Mas-Colell, tancarà la llista de manera simbòlica juntament amb l'expresident del Parlament i exdirigent d'Unió Joan Rigol.

Andreu Mas-Colell: “Amb els fons cal reforçar allò en què ja som forts”

Ortega és des de l'octubre del 2019 secretària general de l'Associació Catalana de Municipis, una de les entitats municipalistes amb més pes entre els ens locals que presideix l'alcalde de Deltebre i membre de la direcció del PDECat, Lluís Soler. En aquest sentit, des de fa temps Oretga manté un vincle amb la formació de David Bonvehí. Prèviament, l'exdirigent d'Unió havia estat amb Àngels Chacón a la conselleria d'Empresa com a assessora. Un càrrec que va mantenir fins que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va dictaminar que estava incomplint la condemna d'inhabilitació per càrrec públic el desembre del 2019.

Validació de les llistes

El consell nacional del PDECat està convocat aquest dimecres per ratificar la candidatura a les eleccions del 14 de febrer, que s'ha farcit amb dirigents de la formació que s'han presentat a les ternes (les assemblees comarcals trien els dirigents que volen a la llista del Parlament). Ortega, Mas-Colell i Rigol no són militants del PDECat però s'incorporen com a independents a la llista.

Si bé el tàndem Àngels Chacón i Joana Ortega encapçalarà l'oferta electoral a Barcelona –des del partit remarquen que Ortega també va ser regidora a l'Ajuntament de la capital–, tres homes ho faran a la resta de demarcacions: a Girona el cap de llista serà l'alcalde de Lloret de Mar, Jaume Dulsat; a Tarragona, l'exregidor de CiU Marc Arza, i a Lleida l'actual portaveu del partit, diputat i alcalde de Mollerussa, Marc Solsona.

És la primera vegada que el Partit Demòcrata es presenta amb la seva marca a les eleccions –el 21 de desembre ho va fer amb l'expresident Carles Puigdemont amb una llista majoritàriament d'independents– i, segons les enquestes, no té assegurada la representació. L'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió li donava un diputat com a màxim, tot i que Chacón, exconsellera d'Empresa, era la quarta més ben valorada amb un 4,7 després del vicepresident, Pere Aragonès (ERC), Carles Riera (CUP) i Jèssica Albiach (comuns).

stats