Política 22/12/2019

El PDECat critica la reforma fiscal del Govern i els comuns: no volia canvis en IRPF i successions

Bonvehí: "Hi ha aspectes que no ens agraden gens però no tenim la conselleria d'Economia"

Ara
3 min
El president del PDeCAT, David Bonvehí, i la consellera Àngels Chacón en el darrer consell nacional del partit.

BarcelonaEl PDECat és una de les formacions que integren el Govern, però això no li ha suposat un obstacle per criticar la reforma fiscal que dilluns passat va presentar l'executiu català i que ha pactat amb els comuns. Una reforma que entrarà en vigor si finalment hi ha un pacte pels pressupostos de la Generalitat del 2020 amb el partit d'Ada Colau, un acord que sembla bastant encarrilat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a Efe, el president del PDECat, David Bonvehí, ha assegurat aquest diumenge que, en concret, no comparteix els canvis en l'IRPF acordats i veu "injusta" la modificació en l'impost de successions, si bé ha celebrat que s'hagi respectat la seva "línia vermella" de mantenir la bonificació als cònjuges.

La reforma fiscal pactada entre el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès (ERC), i Catalunya en Comú planteja apujar l'IRPF a les rendes superiors a 90.000 euros, rebaixar la càrrega fiscal a les rendes de fins a 12.450 euros i reduir bonificacions en l'impost de successions. Ahir mateix, la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, la defensava en una entrevista amb l'ARA. Bonvehí, però, hi discrepa: "Hi ha aspectes que no ens agraden gens, però som conscients dels resultats que vam tenir –a les eleccions catalanes– i no tenim la conselleria d'Economia".

El dirigent de la formació hereva de CDC ha subratllat que, en compartir el Govern amb ERC i no tenir majoria absoluta a la cambra catalana, han hagut de tancar un "doble pacte": primer amb els republicans, amb els quals tenen "diferències" en fiscalitat, i després amb els comuns, dels quals encara estan "més lluny".

Rendes "mitjanes-altes"

Bonvehí ha subratllat que no "acaben de compartir" com ha quedat la reforma fiscal i ha criticat que s'apugi l'IRPF a les rendes "mitjanes-altes". Ha alertat en aquest sentit del possible "efecte cap a empreses que retribueixen bé els seus treballadors i que pot ser que no s'instal·lin aquí, sinó en altres comunitats més favorables" fiscalment. També ha remarcat que el PDECat, i abans CDC, sempre han "lluitat" contra l'impost de successions perquè és "injust", ja que és més elevat a Catalunya que en altres comunitats i, a més, considera que els hereus no han de pagar per uns béns que ja han estat subjectes a tributs en vida del mort.

Debat a JxCat

La reforma fiscal, anunciada dilluns passat, ha generat debat en l'espai polític de JxCat, del qual forma part el PDECat. El mateix dia que es va anunciar l'acord entre el Govern i els comuns, el portaveu de JxCat, Eduard Pujol, va dir que el pacte era un "pas important" per tenir pressupostos, però va assenyalar que la pujada en successions els incomodava. "Catalunya té la pressió fiscal molt alta", va argumentar Pujol.

Presentació de l’acord entre el Govern i En Comú Podem.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va entrar en el debat dimecres passat en la sessió de control al Parlament. Es va mostrar conciliador amb la reforma pilotada pel vicepresident Aragonès i no va voler entrar en polèmiques. Va considerar que l'IRPF guanyava en "progressivitat" i no va mencionar la reforma en successions. El debat sobre el tema, doncs, llavors semblava tancat, fins que Bonvehí l'ha reobert avui.

La reforma en successions

L'acord entre el Govern i els comuns en fiscalitat redueix les bonificacions impositives en les herències de segones residències i actius en 10 trams de manera progressiva, començant per les que tenen una base imposable de 100.000 euros, que passen d'una bonificació del 99% a una del 60%. Segons fonts de les negociacions entre el Govern i els comuns citades per Europa Press, les bonificacions "beneficien sobretot les herències de més de 200.000, que representen poc més del 10% de les declaracions". Amb la nova taula, les herències amb base imposable de 200.000 euros passen del 98% de bonificació al 57,5%; les de 300.000, del 97% al 55%; i les de 500.000 passen del 94,20% al 51,00%.

Les herències amb base imposable de 750.000 euros passen del 89,47% al 47,33%; les d'1 milió d'euros passen del 84,60% al 44,25%; les d'1,5 milions passen del 76,40% al 39,50%; les de 2 milions passen del 69,80% al 35,88%; les de 2,5 milions passen del 63,84% al 32,70% i, finalment, les de més de 3 milions passen del 57,37% al 28,92%.

D'aquestes modificacions queden exempts els menors d'edat i les vídues i vidus. I per a les persones que hereten l'habitatge habitual del difunt, es manté la reducció vigent, és a dir, que tampoc els afecta aquesta modificació, sempre que l'habitatge no superi els 500.000 euros del valor cadastral multiplicat per un coeficient, que l'eleva per sobre del valor de mercat.

stats