Política 12/06/2015

El PP esclata contra el PSOE per pactes municipals com els de Badalona i Vitòria

Acusa el líder socialista, Pedro Sánchez, d'actuar amb un "sectarisme sense límits"

Joan Rusiñol
2 min
El ministre de Sanitat i Afers Socials, Alfonso Alonso, amb l'alcalde de Vitòria, Javier Maroto. EFE

MadridA poques hores de la constitució dels ajuntaments –que farà evident la pèrdua de poder municipal del PP– el partit de Mariano Rajoy ha esclatat contra el PSOE. Fa una setmana que els populars han apujat el to contra els socialistes, acusant-los de "radicalitzar-se" per haver tancat acords amb forces a la seva esquerra i amb formacions nacionalistes. Aquest divendres al vespre, però, ha anat més enllà i ha acusat el secretari general del partit, Pedro Sánchez, d'actuar amb un "sectarisme sense límits".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un comunicat, el PP s'ha mostrat especialment indignat amb la decisió del Partit Socialista d'Euskadi de donar suport al candidat del PNB a l'alcaldia de Vitòria, Gorka Urtaran, i apartar els conservadors de l'alcaldia. Aquest era un ajuntament clau per als populars, entre altres coses perquè en va ser alcalde Alfonso Alonso, ministre de Sanitat i un dels polítics amb més projecció al govern espanyol. Rajoy va anar a fer-hi campanya per les eleccions del 24-M.

Els populars diuen que els seus adversaris són "una trista ombra de si mateixos", lluny de ser alternativa real a la Moncloa. Diuen que alguns pactes arriben a ser "mesquins" perquè no permeten governar els candidats que han obtingut més del 40% dels suports, com a Almeria i Marbella.

El PP també lamenta que "la carrera desenfrenada" per tancar pactes els porti a donar suport a "grups independentistes com és el cas de Badalona" per desbancar l'actual alcalde, Xavier García Albiol. No obstant això, els conservadors es mostren especialment dolguts per l'entesa d'última hora a la capital alabesa, que consideren "indigna". Creuen que, coincidint amb Bildu en la votació d'investidura, Sánchez es desautoritza a si mateix com a líder d'un partit estatal, ja que va prometre que no donaria suport en cap cas ni al PP ni a l'esquerra abertzale.

stats