Política 30/08/2019

El PP estudia demanar un préstec sense interès per pagar a les autonomies

Els populars argumenten que els seus executius havien presentat "amb èxit" iniciatives similars

Ara / Agències
2 min
El PP estudia demanar un préstec sense interès per pagar a les autonomies

BarcelonaEl Partit Popular ha registrat aquest divendres una iniciativa al Congrés de Diputats amb què insta l'Estat a impulsar, de manera immediata, una línia de crèdit no retribuïda a favor de les comunitats autònomes perquè puguin pagar els serveis públics essencials.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A través d'un comunicat, la portaveu del grup parlamentari popular, Cayetana Álvarez de Toledo, així com el portaveu adjunt d'afers econòmics, Mario Garcés, han denunciat la situació "insostenible" respecte als fons pendents. Una situació de les autonomies, han al·legat, a què ha abocat el mateix govern espanyol. En aquest sentit, els populars han retret la "deslleialtat institucional" de l'executiu de Pedro Sánchez i han asseverat que perjudica els espanyols a l'hora de percebre els serveis essencials.

D'aquesta manera, el PP ha presentat una proposició no de llei amb què proposen resoldre el conflicte a través d'una línia de crèdit no retribuïda a favor de les autonomies, "tant per l'actualització de les entregues que es deuen i que el govern té pendents de lliurar com per la liquidació de l'IVA pendent".

Per sustentar la proposta, els populars han insistit que ja s'havien emprat "amb èxit" mecanismes similars amb altres executius del PP, i ho exemplifiquen amb el fons de liquiditat autonòmica (FLA). Per aquest motiu, consideren, "no poden oposar-se a una mesura d'aquestes característiques".

La portaveu del PP al Congrés, Álvarez de Toledo, ha demanat que es convoqui de manera "urgent" el Consell de Política Fiscal i Financera per buscar una solució definitiva que impedeixi el bloqueig de les entregues que encara es deuen a les autonomies.

"Falta de diligència"

En el comunicat, el partit encapçalat per Pablo Casado denuncia una "falta de diligència injustificable" entorn la qüestió a què "s'afegeixen les contradiccions, mitges veritats i l'ús partidista de les institucions" amb què, han criticat, la ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero, "ha implicat, fins i tot, l'Advocacia de l'Estat".

"El grup parlamentari popular, en canvi, proposa solucions davant el menyspreu i l'abandonament al qual està portant l'executiu socialista les institucions públiques i el conjunt dels espanyols", conclou el text.

I és que els fons pendents ascendeixen a uns 7.200 milions d'euros, entre les entregues a comptes del 2019 i la liquidació de l'IVA del 2017. Uns diners que la ministra Montero va comunicar que "no arribarien fins abans del 15 de desembre". La titular d'Hisenda en funcions, però, no va desvelar la fórmula amb què es preveu resoldre el bloqueig de les entregues al·legant la situació de funcionalitat del govern de Pedro Sánchez i la prorrogació dels pressupostos.

stats