Economia 28/08/2019

Hisenda ja té l'informe que afirma que un govern en funcions no pot fer el pagament de les bestretes

Montero assegura que segueix buscant fórmules per transferir diners a les comunitats autònomes

Laia Forès
2 min
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en una imatge d'arxiu

MadridLa ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero, ja té a sobre la taula l'informe de l'Advocacia de l'Estat que sosté l'argument defensat en els últims dies per ella mateixa: un govern en funcions no pot transferir els diners pendents del finançament autonòmic, encara que la situació s'allargui mesos. Tot i això, Montero ha assegurat que no tira la tovallola. "Seguiré explorant fórmules d'actualització de les bestretes, que són fonamentals per al funcionament normal de les administracions", ha destacat la ministra aquest dimecres en una entrevista a Onda Cero. "A hores d'ara, no tinc respostes", ha admès.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Després d'assegurar que l'informe era "verbal", la pressió política i mediàtica va fer que Montero demanés als serveis jurídics el document per escrit. L'informe, al qual ha tingut accés l'ARA, té 13 pàgines i té data d'aquest dimarts, 27 d'agost, el mateix dia en què l'oposició va exigir la dimissió de la ministra d'Hisenda. Montero s'ha defensat assegurant que els informes legals "poden ser verbals o per escrit" i ha subratllat que el va demanar per escrit la setmana passada, per bé que la data d'elaboració de l'informe és d'ahir.

L'advocat de l'estat confirma que la informació que conté el document ja havia sigut "anticipada" a autoritats del ministeri d'Hisenda i conclou que la transferència de les bestretes del finançament autonòmic es considera "un acte de gran rellevància financera" que no pot ser exercida per un govern en funcions. L'argument és que els executius en funcions no poden establir noves orientacions de política financera que "condicionin o impedeixin les que pugui adoptar" el futur govern.

Per lliurar els diners a les comunitats, l'executiu de Pedro Sánchez hauria d'actualitzar l'import de les bestretes –molt lligades als pressupostos de l'Estat– i fer-ho, sosté l'informe jurídic, "excediria" la gestió ordinària del govern en funcions.

Reprovació de Montero

L'anunci de l'existència de l'informe quan Montero només havia fet consultes verbals ha aixecat molta polseguera política. Ciutadans ha anunciat que el seu grup parlamentari demanarà la reprovació de la ministra d'Hisenda en funcions per no haver dir la veritat amb l'informe. "Registrarem la reprovació de Montero per menir. Ella mateixa ho ha reconegut quan ha dit que existia un informe de l'Advocacia i després ha dit que no", ha afirmat la portaveu adjunta de Cs al Congrés, Melisa Rodríguez.

El PP, que dimarts va exigir la dimissió de Montero si no existia l'infome, aquest dimecres ha demanat una convocatòria del Consell de Política Fiscal i Autonòmica per buscar solucions a la situació. Els governs autonòmics, ha recordat el partit, necessiten els diners que els transfereix l'Estat per finançar les polítiques públiques.

stats