Política 20/02/2018

El PSC demana empara al TC per "desbloquejar" la investidura

Ciutadans anuncia que anirà al TC si Torrent no convoca un ple extraordinari

Mireia Esteve / Anna Mascaró
4 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en roda de premsa / ACN

BarcelonaEl PSC ha presentat aquest dimarts un recurs d'empara al Tribunal Constitucional per demanar que es "desbloquegi" la situació política a Catalunya. L'objectiu, segons ha explicat el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, és "defensar els drets dels diputats" i també que comenci a córrer el rellotge, és a dir, els dos mesos que s'estableixen per desencallar la investidura abans que es convoquin unes noves eleccions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No es pot mantenir l'ajornament indefinit del ple d'investidura", ha avisat Iceta. Així, els socialistes consideren que el president del Parlament, Roger Torrent, té a les seves mans desbloquejar la investidura obrint una nova ronda de contactes que permeti presentar un candidat diferent a Carles Puigdemont o establir un acord formal perquè comencin a córrer els terminis per convocar unes noves eleccions. I en aquest sentit, Iceta ha explicat que "no s'està produint cap decisió que serveixi per desbloquejar la investidura".

"Ajornar indefinidament la investidura porta a bloquejar la situació", ha remarcat Iceta, que ha criticat que Torrent no hagi fet cas de les reiterades peticions, ha dit, que els socialistes li han fet al president del Parlament. "No se'ns ha escoltat, per això li demanem al TC que ens doni el seu parer", ha explicat Iceta, qui també ha lamentat: "Estem en terra de ningú".

Ciutadans demanarà empara al TC per convocar el ple

Ciutadans ha anunciat aquest dimarts que acudirà al Tribunal Constitucional (TC) -amb un recurs d'empara- si el president del Parlament, Roger Torrent, no convoca el ple extraordinari a la cambra que el partit taronja va sol·licitar la setmana passada. La líder del partit, Inés Arrimadas, ha lamentat que ni la mesa ni la Junta de Portaveus hagin tractat el tema durant el matí, tot i que correspon únicament al president del Parlament posar data a la celebració del ple. "El senyor Torrent ha utilitzat la seva autoritat per paralitzar el ple", ha afirmat Arrimadas, "de manera autoritària i antidemocràtica".

"Catalunya no pot esperar ni un dia més per acabar de posar al servei de la justícia el senyor Puigdemont", ha sentenciat. Ciutadans ha demanat la convocatòria d'una Junta de Portaveus extraordinària per tractar el tema: "Té una oportunitat" en aquesta reunió, ha dit Arrimadas.

Per la seva banda, el cap de files de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, ha emplaçat a Torrent que a la propera Junta de Portaveus es pugui posar data a un ple a partir de la proposta que va fer el seu grup -la qual sí que ha estat tramitada aquest matí-, perquè "cada dia que passa continua el bloqueig", ha assegurat. "Hem de procedir a una presidència efectiva per sortir del 155", ha sentenciat: "Però també hem de parlar -en aquest ple extraordinari- de com sortit del bloqueig del país".

Domènech, a més, ha insistit que el ple extraordinari "és absolutament urgent per produir una defensa de l'escola pública catalana, un dels grans elements de cohesió d'aquest país". El líder de Catalunya en Comú ha dit que els partits independentistes estan "allargant sine die" les negociacions per formar Govern i, per tant, que posi una "data definitiva" per constituir un ple que serveixi per desbloquejar la situació política actual -Catalunya en Comú necessita el suport d'almenys un altre grup per demanar la convocatòria d'un ple-.

Els socialistes, per la seva banda, estan disposats a donar suport a la proposta de celebrar un ple extraordinari, però creuen que aquesta no és la solució per desbloquejar la situació política. "Volem que de forma efectiva es desbloquegi la investidura. Es podria fer el ple, però continuar bloquejats", ha avisat Iceta.

Crítiques a l'ajornament de la tramitació de la llei de presidència

La mesa ha ajornat aquest dimarts la tramitació de la modificació de la llei de presidència i ha demanat un informe als lletrats perquè valorin si aquesta tramitació pot col·lisionar amb les mesures cautelars decretades pel TC. Davant d'aquesta decisió de la mesa, el diputat del PP Alejandro Fernández ha assegurat que això demostra les discrepàncies entre els grups independentistes. "Aquesta decisió de la mesa demostra la incapacitat de les forces polítiques separatistes de desbloquejar la situació política a Catalunya, actuen amb la tàctica de puntada endavant, és a dir, posen a l'ordre del dia coses en què encara no hi ha un acord, només per guanyar temps", ha lamentat Fernández.

Amb tot, Fernández ha tornat a advertir que aquesta modificació de la llei de presidència no es pot fer: "És necessari que deixin d'enganyar la gent, perquè aquesta modificació no és possible". Fernández considera que la proposta, que va registrar en solitari JxCat, és una "manera d'intentar eludir les mesures cautelars del TC". I en aquest sentit, ha advertit que un canvi de la llei de la presidència que vagi "en contra de les directrius del 155, no és viable". Per això, el diputat popular demana que el president del Parlament, Roger Torrent, comenci una nova ronda de contactes amb els grups parlamentaris per proposar un altre candidat que no sigui Carles Puigdemont.

Per la seva banda, Arrimadas ha lamentat que els partits independentistes "cometin els mateixos errors. Això no és ni la seu d'ERC, ni la de la CUP, ni la de Convergència. No es pot fer servir el Parlament". En el mateix sentit, Domènech ha considerat que l'ajornament de la modificació de la llei de presidència és "una manera d'allargar les coses encara més".

Miquel Iceta considera que aquesta modificació no es pot fer un cop convocat el ple d'investidura -que a hores d'ara continua ajornat- perquè "no es poden canviar les regles del joc un cop el joc ha començat". En aquest sentit, ha explicat que els lletrats del Parlament ja han avisat de forma verbal que la tramitació d'aquesta modificació de la llei és adequada. "El que pretenen [els grups independentistes] és anar contra la decisió del TC, per això no som partidaris d'aquesta decisió", ha explicat Iceta.

Recurs empara del PSC per desbloquejar la investidura
stats