Política 07/03/2016

El PSC avisa que l'acord del PSOE amb C's no és extrapolable al Parlament

"La política catalana no necessita frontismes", insisteix, un cop més, Miquel Iceta

Sara González
2 min
Miquel Iceta en la reunió amb alcaldes del PSC / PERE TORDERA

BarcelonaLa política catalana té una geometria molt diferent de l'espanyola i els acords han de ser transversals. A partir d'aquest argument, el líder del PSC, Miquel Iceta, defensa que l'acord d'investidura del PSOE amb Ciutadans no es pot traslladar en una entesa dels socialistes catalans amb el partit d'Albert Rivera al Parlament de Catalunya. "La política catalana no necessita frontismes", ha advertit un cop més. Era la resposta del primer secretari del PSC al portaveu de C's al Parlament, Carlos Carrizosa, que diumenge es va mostrar convençut que la bona sintonia exhibida a Espanya es traslladaria en una "nova relació" amb el PSC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iceta ha volgut deixar clar que al seu partit "no li molesta" coincidir amb altres forces polítiques a l'hora de defensar i votar propostes al Parlament, però ha advertit que seguiran anant a cada ple "sense apriorismes ni pactes tancats amb cap força".

Un ple d'emergència social "com a punt d'inflexió"

"Hi ha problemes que no poden esperar ni a la independència ni a la reforma federal". Amb aquesta afirmació, Iceta ha demanat que el ple extraordinari sobre emergència social que començarà aquest dimecres sigui "un punt d'inflexió" perquè, en comptes de centrar-se en les disputes polítiques, els grups parlamentaris s'aboquin a afrontar els problemes que afecten el dia a dia dels ciutadans.

Flanquejat per alguns dels alcaldes que té el partit arreu del territori, Iceta ha demanat que de seguida s'afrontin qüestions com la renda garantida de ciutadania i el disseny d'un pla de xoc que asseguri "la subsistència digna de tothom". Segons ha avançat la diputada Eva Granados, altres propostes que estan avançades colze a colze amb Catalunya Sí que es Pot tenen a veure amb la pobresa energètica, el copagament i les polítiques adreçades a les persones amb discapacitat. La dirigent ha subratllat que cap proposta és nova i que, per tant, serà "fàcil" arribar a acords amb la resta de grups. Ara bé, els socialistes demanen que perquè les resolucions del ple no quedin en paper mullat es creï un mecanisme de seguiment i control del compliment dels acords.

Tot i que el líder del PSC ha insistit que aquest ple no ha de servir d'oposició sinó perquè els ciutadans vegin que el Parlament també s'ocupa dels temes que els preocupen, Iceta sí que ha etzibat que el Govern és "insolvent" i que el seu full de ruta queda lluny "de la realitat". De fet, en la declaració signada pels alcaldes, lamenten que els ajuntaments hagin hagut d'assumir la desatenció per part de la Generalitat i denuncien que la inversió en serveis socials ha baixat del 7,8% al 6,8% del pressupost global. Reclamen, a més, els deutes que el Govern té pendents amb les administracions locals.

stats