CONSELL NACIONAL DEL PSC
Política 06/03/2016

Iceta furga en les diferències entre socis: "L'acord entre JxSí i la CUP fa aigües, Aigües Ter Llobregat"

El líder del PSC convoca congrés del partit per al 28, 29 i 30 d'octubre i crida Podem a evitar noves eleccions per començar el canvi

Roger Tugas
4 min
Miquel Iceta, abans d'intervenir en el consell nacional del PSC

Barcelona"L'expressió 'crisi política' queda curta". Amb aquesta contundència ha obert aquest diumenge el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, el consell nacional del seu partit, referint-se als moments convulsos a la Unió Europea –amb la crisi dels refugiats, l'amenaça de sortida de la Gran Bretanya o el model social en risc–, a l'estat espanyol –amb les dificultats per conformar govern– i a Catalunya –ja que "el full de ruta que en 18 mesos havia de portar a la independència és incapaç de conduir allà cap a on prometia".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, el líder dels socialistes catalans ha apuntat que el full de ruta sobiranista "és impossible i no compta amb el suport de la majoria de catalans", cosa que porta el país a "la paràlisi". "No es pot enganyar la gent, no hi ha camí unilateral i il·legal cap a la independència", ha denunciat, i ha carregat contra mesures com la creació de ponències conjuntes per redactar les tres lleis de desconnexió, malgrat que quatre dels sis grups del Parlament ja han dit que no hi participaran i que els lletrats de la cambra van desaconsellar aquesta via.

Diferències entre socis

A banda, però, ha furgat en les recents diferències entre Junts pel Sí i la CUP, i ha destacat que l'acord "fa aigües, Aigües Ter Llobregat", amb referència a la proposició del PSC que el Govern va perdre dijous i que aposta per retornar la titularitat pública a l'empresa d'aigües privatitzada. Tot i això, ha destacat que també voten diferent en qüestions educatives i sanitàries, i fins i tot Junts pel Sí es divideix davant el monument franquista a Tortosa. "L'únic consol és que queden només 16 mesos", ha ironitzat Iceta.

El dirigent socialista ha aplaudit, per contra, la tasca el PSC al Parlament i ha cridat a "confiar en el nostre camí" i preparar un congrés "que ha de ser molt poc ordinari" i que, per evitar que coincideixi amb un nou procés electoral a l'Estat en cas que no hi hagi eleccions, ha fixat per als dies 28, 29 i 30 d'octubre. Si finalment no hi hagués comicis, però, es podria avançar.

Un canvi bo per a Catalunya

De fet, Iceta ha confiat que finalment no calgui tornar a les urnes i el candidat del PSOE, Pedro Sánchez, sigui investit president espanyol. "A Catalunya es perceben amb especial intensitat les necessitats de canvi", ha assegurat, a fi de "superar el bloqueig polític entre independentistes i immobilistes". De les 140 mesures posades sobre la taula pels socialistes per al conjunt de la població, ha destacat el compromís de Sánchez d'actualitzar el model de finançament, abordar els 23 punts que va reclamar Artur Mas a Mariano Rajoy, fomentar el caràcter plurilingüe de l'Estat i reformar la Constitució amb caràcter federal.

Tot això, ha subratllat, "podríem fer-ho de forma immediata sense anar a eleccions", motiu pel qual ha cridat Podem a sumar-se a l'acord entre PSOE i C's. En cas que no ho faci i hi hagi eleccions, ha avisat, "la ciutadania sabrà jutjar la responsabilitat d'uns i altres". "El rellotge del canvi s’ha posat en marxa: tic-tac, tic-tac", ha assenyalat, parodiant l'expressió usada per Pablo Iglesias per simbolitzar que l'etapa de Rajoy acabava.

Cap pacte amb ERC i DL

En aquest sentit, Iceta ha insistit a demanar entesa a Podem, ja que "no hi ha govern possible des del frontisme" i "no és prudent que un govern d’Espanya depengui de partits compromesos amb l'independentisme exprés", amb referència a l'abstenció d'ERC i Democràcia i Llibertat que busca Iglesias per sustentar un executiu d'esquerres de PSOE, Podem, IU i Compromís.

El líder del PSC ha assegurat que "Sánchez ha estat a l'altura" i és qui ha perseguit més l'acord, amb nombroses propostes a Podem i les confluències d'esquerres. "Els electors hauran de jutjar qui s’ha refugiat en el frontisme", ha tornat a alertar, tot i que ha confiat que "les discrepàncies en algunes coses no han de frenar allò en què estem d'acord" per arribar al pacte i evitar eleccions. Iceta, però, no ha criticat aquest cop C's en obert, com sí que va fer en el comitè federal del PSOE.

C's vol també pactes a Catalunya

De fet, el partit d'Albert Rivera vol que la bona sintonia amb els socialistes espanyols es traslladi també a Catalunya. Així, el portaveu al Parlament de C's, Carlos Carrizosa, s'ha mostrat convençut que l'acord "es traslladarà" amb una nova relació amb el PSC.

En una entrevista al 3/24, s'ha referit igualment als passos que la seva formació ha de seguir ara per aconseguir sumar altres forces a l'acord amb el PSOE: "Haurem de fer propostes per encarar el tema de Catalunya que no sigui el referèndum", ha dit, amb referència a un dels esculls amb Podem. En aquest sentit, Carrizosa ha reiterat que el referèndum és una línia vermella perquè "la majoria espanyols no veu clara" aquesta opció. Tot i això, no ha avalat la gestió de Mariano Rajoy, a qui ha acusat de deixar "podrir" la qüestió catalana.

Pel que fa a la política lingüística, un altre dels punts del pacte amb el PSOE, Carrizosa ha explicat que l'acord defensa un "ensenyament trilingüe" a les comunitats amb dues llengües oficials, amb la incorporació d'una llengua estrangera i ha assegurat que "el percentatge el fixarien les autonomies".

En cas que no s'aconsegueixi investir president, però, ha pronosticat que "pujaria l'abstenció", tot i que no variaria gaire la composició del Congrés i ho pagarien els polítics.

stats