Política 04/10/2016

El PSC es mantindrà en el no a Rajoy digui el que digui Ferraz

Parlon ja proposa trencar la disciplina de vot i repensar les relacions amb el PSOE

Marc Toro
3 min
Parlon i Iceta ahir en el primer debat entre els dos candidats  A les primàries del PSC.

Barcelona“El PSC està en el no a Rajoy i no se’n mourà”. Així s’expressava un dels membres de l’executiva dels socialistes, que ahir es va reunir de manera extraordinària per valorar el resultat del comitè federal del PSOE i la dimissió de Pedro Sánchez. Tal com van admetre diversos dirigents durant el cap de setmana, la victòria dels barons crítics a Ferraz ha sigut un cop dur a Nicaragua, que havia fet pinya entorn del líder dimissionari i s’havia oposat fermament a una abstenció al Congrés que facilités el govern del PP. A l’espera de veure què decideix la gestora al capdavant del PSOE, el PSC ja va anunciar ahir que enviarà una comissió del partit per defensar davant d’aquest òrgan el no a Rajoy.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iceta i Parlon s’enganxen pel projecte federal del PSC en el primer debat de candidats

“Confiem en la nostra capacitat d’influència sobre el PSOE”, va apuntar en roda de premsa Àngel Ros, president del PSC i una de les quatre persones del partit que es reuniran amb la gestora. La resta de components de la comissió seran la secretària d’organització, Assumpta Escarp; l’alcalde de Cornellà, Antonio Balmón, i l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín. Els representants del PSC no només fixaran posició en les reunions que mantinguin a Madrid, sinó que també reclamaran que qualsevol canvi de posicionament del PSOE respecte de la formació de govern a Espanya passi abans per la militància. Ros va argumentar que “una decisió tan important” no es pot prendre sense consultar les bases.

Més “autonomia i sobirania”

L’alcalde de Lleida va afirmar que “avui Rajoy té més possibilitats de ser president” i va donar pràcticament per descartat un govern del canvi, però va afegir que li resulta “molt difícil” pensar que els votants socialistes aprovin la investidura de l’actual president espanyol en funcions. En tot cas, la qüestió és si la gestora o el comitè federal del PSOE -que es podria convocar aquest cap de setmana- decideixen tirar pel dret i aprovar una abstenció sense l’acord de les bases, un escenari que Ros va evitar valorar.

Si es donés aquesta situació, la vice primera secretària del PSC i candidata a liderar el partit, Núria Parlon, ja va apostar dissabte perquè els diputats catalans trenquin la disciplina de vot. Una idea que l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet va portar ahir un pas més enllà. Malgrat rebutjar la “ruptura” amb el PSOE, va reclamar la revisió del protocol de relacions amb el PSOE -vigent des del 1978- per recuperar “autonomia i sobirania” respecte a Ferraz. “No podem fer només coses que quedin bé. Hem de treballar pel no a Rajoy, però amb això no en tenim prou: hem de fer que tot el PSOE voti no ”, li replicava a la tarda el primer secretari, Miquel Iceta. També va replicar a Parlon el secretari d’organització del PSOE d’Andalusia, Juan Cornejo: “Ni el PSC ni ningú que conformi el PSOE pot trencar la disciplina de vot al Congrés de Diputats. La posició del grup serà la que proposi la direcció del partit a través del comitè federal”.

Debat per la reforma federal a les primàries

Els dos candidats a liderar el PSC, Miquel Iceta i Núria Parlon, van protagonitzar ahir el primer debat de les primàries i van tenir, també, la primera topada destacable de la campanya: la reforma constitucional en sentit federal. Parlon va assegurar que el pacte de Granada -aprovat el 2013 per definir el projecte federal dels socialistes a l’Estat-“és insuficient per desbloquejar el debat sobre un acord”.

stats