El PSC dubta de la voluntat del Govern de pactar una consulta quan a la vegada impulsa una llei “per desconnectar-se”

Salvador Illa reivindica que “hi ha una única legalitat” i rebutja que Catalunya en pugui construir una altra al marge de l’espanyola

El secretari d’organització del PSC, Salvador Illa, ha posat en dubte la voluntat del Govern d’assolir un acord per fer una consulta pactada amb l’Estat tal com es va acordar en la cimera pel referèndum. “Quina voluntat d’acord pot tenir un govern que tot just predicar-la anuncia un acord per desconnectar-se de l’Estat?”, s’ha preguntat Illa en una entrevista a l'ACN fent al·lusió al pacte entre JxSí i la CUP sobre la llei de transitorietat jurídica. Segons el socialista, aquesta actitud “no respecta els mínims paràmetres de seriositat i rigor de la negociació política” i per això ha insistit que no hi trobaran el PSC. D’altra banda, ha defensat que “no hi ha ni hi poden haver dues legalitats” i ha reivindicat que només n'hi ha una, tot i que té “possibilitats de ser canviada amb els mecanismes previstos en el marc legislatiu”.

Illa ha posat en dubte que l’acord a favor d’una consulta pactada amb l’Estat que es va assolir en  la cimera del referèndum del passat 23 de desembre estigui realment sobre la taula del Govern. El secretari d’organització ha apuntat que “pocs dies després” de celebrar aquesta trobada, JxSí i la CUP van anunciar un acord per a la llei de transitorietat jurídica, una llei que ha afirmat que busca l’objectiu de “desconnectar-se”. Per això ha dit que “el PSC dubta de la voluntat d’assolir el referèndum pactat”.

Sobre la llei de transitorietat jurídica, ha denunciat que és “opaca” i que “no s’ha explicat”. A més, ha insistit que “hi ha una única legalitat” vigent, i ha rebutjat així la possibilitat que es pugui dotar Catalunya de la seva pròpia legalitat al marge de l’espanyola.

Davant de l’intent de creació d’aquestes lleis de desconnexió, ha dit que el PSC actuarà amb respecte a tots els plantejaments polítics “però en defensa del marc de la legalitat”. “No hi ha democràcia sense respecte a la llei i tot el que signifiqui subvertir l’ordre legal no comptarà amb el suport del PSC”, ha declarat.

En aquest sentit ha alertat que la via de la “unilateralitat, desobediència i manca de respecte a la legislació dona sempre com a fruit el bloqueig, el carreró sense sortida i l’estancament”. Per això ha insistit que l’única via que pot oferir una solució a la situació de conflicte entre Catalunya i l'Estat és la del “diàleg, la negociació i el pacte” i que passa per la reforma federal de la Constitució.

De fet, ha considerat que la judicialització que s'està vivint és la "prova que les coses no s'han fet bé" perquè “les coses no poden sortir bé quan es vol actuar al marge o en contra de la llei, especialment els càrrecs electes”. Per això, tot i lamentar la judicialització, ha criticat tant l’actitud “unilateral, de desobediència i manca de respecte a la legalitat” que porta a terme “l’independentisme exprés” com l’actitud “immobilista” del PP.

Balanç positiu després del congrés del PSC

Illa va ser escollit primer secretari dels socialistes catalans en el congrés que el partit va celebrar al novembre. El socialista fa un balanç “positiu” tant d’aquest congrés com del procés de primàries que va viure la formació i ha afirmat que el resultat de tot plegat és un partit “unit, fort i amb possibilitats de ser útil a la societat catalana”.

Sobre la pugna que hi va haver entre el primer secretari, Miquel Iceta, i Núria Parlon, Illa ha defensat que només hi va haver ‘icetistes’ i ‘parlonistes’ durant el procés de primàries, però que un cop reescollit Iceta només hi ha “socialistes”. En el debat sobre qui serà el futur candidat a les eleccions al Parlament, el secretari d’organització ha dit que se seguirà un procés de primàries si hi ha més d’un candidat. Ha dit que ara per ara Iceta és un “magnífic candidat i la persona que té més consensos dins del partit” per representar el PSC, i ha apuntat que “no sembla” que s’hagi de tornar a produir un escenari dual. En tot cas ha celebrat que el procés de primàries viscut a l’octubre ha servit per “revitalitzar” el partit i ha defensat que el resultat “s’ha gestionat amb molta maduresa política”.