Política 18/01/2016

El PP posa a prova el compromís del PSOE i Podem amb la unitat d'Espanya

Rivera s'obre a permetre un acord entre Pedro Sánchez i Podem sempre que no hi hagi contrapartides "territorials"

Ferran Casas
3 min
Pedro Sánchez s'ha reunit aquest dilluns amb sindicalistes de la regió de Múrcia / EFE

MadridEl PP se suma a l'ofensiva de Ciutadans per posar en contradicció el PSOE i Podem a costa de la unitat d'Espanya, un assumpte clau en les negociacions entre els partits d'esquerres per a un hipotètic acord. El vicesecretari de sectorial del PP, Javier Maroto, ha avançat aquest dilluns que si el Congrés comença a tenir activitat parlamentària el seu partit presentarà una proposta sobre el dret d'autodeterminació perquè el PSOE i Podem es "retratin" i votin el que pensen sobre això. Albert Rivera ho va fer la setmana passada i és més que possible que les dues formacions arribin a un acord.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta "prova del cotó" la presentarà el PP mitjançant una proposició no de llei a la cambra caixa, si és que la majoria de grups decideix que abans que hi hagi un nou govern el Congrés pot començar a debatre iniciatives. De fet, Ciutadans ho vol i ja ha demanat als serveis jurídics de la cambra un informe sobre aquesta possibilitat, atès que les negociacions per a la investidura es poden allargar mesos. El PP no n'és partidari i considera que s'ha d'esperar que se celebri la sessió d'investidura.

Però, si la resta de grups opta perquè comenci l'activitat parlamentària, el grup popular presentarà en el primer ple de la cambra aquesta proposició contrària al fet que els Parlaments i les comunitats autònomes puguin tramitar el dret d'autodeterminació, perquè no és la seva competència constitucional.

Es tracta d'una iniciativa que Maroto ha considerat apropiada després de decisions com la del PSOE de cedir senadors a Convergència i ERC perquè puguin tenir grup propi a la cambra alta. De fet, la configuració dels grups, que s'hauran de formalitzar aquest dimarts i després ser ratificats o no per la mesa del Congrés, on el PP i C's tenen majoria, és clau en les negociacions. Ni PSOE ni PP ni C's volen que els grups territorials de Podem tinguin veu pròpia, però els socialistes aposten ara per buscar solucions imaginatives com una concessió a Pablo Iglesias. Rivera hi és totalment contrari i ha afirmat que no es pot "guanyar als despatxos el que no s'ha guanyat a les urnes". Ell presentarà també una proposta de reforma del reglament, que no ha concretat, però que en cap cas contemplarà l'ús del català o d'altres llengües cooficials diferents del castellà. "Aquí hi som per entendre'ns, no per anar amb 'pinganillo'", ha explicat el líder de C's.

Pel que fa a la governabilitat, i mentre Rajoy segueix buscant suports i avisant de les aliances contra natura i Pedro Sánchez reitera el seu 'no' a acords que permetin al líder del PP ser president, Rivera ha reiterat que ell sí que es pot moure i que, malgrat que en campanya va dir que havia de governar la força més votada i que així ho segueix defensant, es podria arribar a abstenir per facilitar que prosperi un pacte entre el PSOE i Podem si el PP no se'n surt. Una condició, això sí: "El nou govern hauria de tenir una agenda reformista i no estar condicionat per referèndums d'independència o qualsevol altra reivindicació territorial", ha indicat. Felip VI ha iniciat aquest dilluns la ronda de contactes per a la investidura amb les formacions més petites de la cambra. La possibilitat de repetir les eleccions per falta d'acord ha planat a l'ambient al Palau de la Zarzuela.

stats