Política 17/12/2015

Pedro Sánchez promet fer de la reforma educativa el pilar de la igualtat

Susana Díaz denuncia la pinça de Podem i el PP, i urgeix a una majoria de govern forta

Ferran Casas
3 min
Pedro Sánchez envoltat d'un mar de banderes del PSOE andalús a Torremolinos / EFE

Torremolinos (Màlaga)El darrer informe Pisa deixava Andalusia en mal lloc, per sota de la mitjana. La Junta, governada pel PSOE, va admetre que tenien un seriós problema. Per això aquest dijous en el seu darrer míting a Andalusia –el seu gran graner de vot–, Pedro Sánchez ha posat èmfasi en l’educació com a pilar de la seva política social. Ha insistit en la necessitat d’una reforma ambiciosa que converteixi l’educació “en el pilar de la igualtat”. La presidenta de la Junta, Susana Díaz, ha apuntalat el seu discurs reclamant el respecte als mestres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No ha estat l’única referència a les polítiques socials de Sánchez (també ha promès més inversió en pensions i dependència, un pla d’ocupació andalús, incrementar el salari mínim o més iniciatives contra la violència de gènere) però sí la més important. Després d’unes eleccions que “guanyarà el PSOE porta a porta i carrer a carrer” impulsarà un gran acord educatiu amb una llei estable. Per això derogarà la llei Wert, la Lomce, i buscarà un acord que incorpori un compromís inversor. A la LOE de José Luis Rodríguez Zapatero, ha recordat, ja hi van invertir 6.000 milions i a la Lomce el PP “no hi ha posat ni cinc”. Les darreres reformes educatives s’han fet sense el suport del principal partit de l’oposició, governés el PSOE o el PP. Els socialistes comprometen universalitzar l’educació dels 0 als 18 anys, triplicar la inversió i fer de les beques un dret. Dimecres, a Astúries, Mariano Rajoy va prometre la gratuïtat dels llibres de text digitals.

En el seu míting a Torremolinos, Sánchez ha repartit crítiques als seus rivals, especialment al PP, i s'ha refermat en les seves acusacions per la corrupció. El PSOE intenta punxar el globus de les enquestes adverses i l’equip del candidat trasllada que la victòria és possible.

Al matí, Díaz ja havia esmenat des de Sevilla part de l’estratègia del PSOE federal a l’hora de parlar de pactes. Després de recordar que ella s’ha “deixat la pell” en la campanya, ha indicat que seria “ideal” que governés la llista més votada, com ha passat a Espanya i a Andalusia, per assegurar estabilitat. Sánchez, i dirigents com Patxi López, sostenen que és legítim provar de governar encara que no s’hagin guanyat les eleccions, alimentant l’alternativa al PP però enfortint també el discurs de Rajoy quan branda el papus d’un tripartit. Díaz sosté que el seu partit necessita “una majoria gran” i ha recordat que ho diu “des de l’experiècia” després d’haver d’esperar 81 dies a ser investida des que va guanyar les eleccions al març. Segons ella, “la pinça del PP i Podem” a Andalusia es traslladarà ara a Espanya. Va ser més mesurada en els atacs a C’s, els seus actuals socis. Ha concedit que es poden abaixar impostos, “però no als iots”.

Si en l’acte de dissabte a Sevilla les peticions de la presidenta van ser contundents en temes com la dependència o el fons de liquiditat autonòmic, aquest dijous la posada en escena ha estat una demostració de força del PSOE andalús. Un mar de banderes verdes de la federació, que pot aportar diumenge un terç dels escons, ha rebut el candidat. El líder provincial del partit, Miguel Ángel Heredia, ha lamentat el descens de la inversió amb el PP, i l'ha contraposat a la bona gestió que, pels seus interessos, havia fet Magdalena Álvarez quan era ministra de Foment del PSOE.

Sánchez ha tingut un dijous de vertigen. El PSOE apura la campanya per consolidar posicions en places clau. A banda d’afrontar tres entrevista (Ser, Cope i la Sexta), ha passejat pel centre de Madrid i ha fet un acte a Granada. Per al darrer acte han triat Torremolinos, una ciutat turística de la costa malaguenya, perquè és una de les que va recuperar el PSOE a les municipals de maig després de vint anys d’alcaldes del PP. Els socialistes han omplert l’auditori Príncep Felip amb més de 3.000 persones vingudes de tota la província de Màlaga. Avui Sánchez tindrà també un dia intens amb tres punts clau per acabar d'arrossegar vot: començarà a Barcelona, seguirà a Saragossa i acabarà a Fuenlabrada, a Madrid, una alcaldia eterna del PSOE al cinturó de la capital.

stats