Política 15/04/2019

El PSOE explicita al programa el rebuig a l’autodeterminació i al 155 “permanent”

Decauen les referències directes a la plurinacionalitat, tot i que recull la declaració de Granada, que la inclou

Dani Sánchez Ugart
1 min
El miracle de Setmana Santa de Sánchez: “A veure si em cura el maluc”

LeganésEl PSOE ha inclòs al seu programa electoral, publicat aquest dilluns, el rebuig explícit a l’autodeterminació i també a la creació d’un “estat d’excepció territorial permanent a través de l’article 155”. El document, que dona continuïtat als 110 punts que va fer públics el candidat a l’inici de la precampanya, però en aquesta ocasió sí que fa referència directa a la situació a Catalunya, que defineix com a “crisi del model territorial”. I ho fa per recuperar el compromís de donar “un nou impuls a l’autogovern”, en la línia del que va marcar la declaració de Granada del 2013, on es compromet a recuperar els articles tombats pel TC de l’Estatut.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El programa electoral no fa cap referència directa a la “plurinacionalitat” que el candidat socialista va abraçar en les primàries que li van valer el retorn a la secretaria general del partit. Tot i així, sí que fa referència a la declaració de Barcelona del 2017, que sí que es referia a aquesta plurinacionalitat, i afirmava la necessitat d’una reforma constitucional per garantir-la, en la línia de l’estat federal.

A més, aposta per una reforma constitucional que “clarifiqui” les competències que són de l’Estat i quines són de les comunitats autònomes, per reduir la conflictivitat davant del TC per qüestions competencials. També aposta per incloure a la Constitució el funcionament del sistema de finançament.

També aposta pel reconeixement de les particularitats identitàries dels diferents territoris, amb el límit de la “igualtat”.

stats