Política 02/07/2019

Es constitueix el Parlament Europeu amb l'absència de Puigdemont, Comín i Junqueras

Un diputat del Sinn Féin retreu a Tajani la situació dels tres eurodiputats independentistes

Ara
3 min

BarcelonaEl Parlament Europeu s'ha constituït aquest dimarts amb l'absència de Carles Puigdemont, Toni Comín i Oriol Junqueras i sense acord dels caps d'estat de la Unió Europea per escollir president de la Comissió Europea. A les 10 del matí ha començat l'obertura de la legislatura a l'Eurocambra amb la presa de possessió dels diputats dels diferents grups parlamentaris. Els populars continuen sent els majoritaris, després que a les eleccions del 26 de maig van conservar el primer lloc tot i la pèrdua d'una quarantena de diputats. Els socialistes són la segona família del Parlament Europeu, però les dues forces tradicionals van perdre la majoria absoluta i els liberals –ara anomenats Renovar Europa– i els Verds s'han erigit com a partits clau per arribar a pactes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els 748 eurodiputats han pres possessió dels seus escons i en menys de mitja hora la sessió ha quedat suspesa fins a aquest dimecres a les 9 hores, quan els parlamentaris hauran d'escollir el president i els 14 vicepresidents. Hi han assistit tots excepte els tres electes afectats pel Tribunal Suprem: Junqueras no va poder anar a recollir les seves credencials a causa del veto del tribunal del Procés a assistir davant la Junta Electoral Central per prometre el càrrec, mentre que Puigdemont i Comín estaven obligats a assistir a Madrid però no ho van fer per evitar ser detinguts. Companys de files han portat imatges amb el rostre dels tres eurodiputats independentistes que no han pogut assistir a la sessió.

En la breu sessió d'aquest dimarts ha pres la paraula el representant del partit irlandès Sinn Féin Matt Carthy per reclamar al president de l'Eurocambra, Antonio Tajani, que "reforci la democràcia i els drets humans a Europa" expressant-se a favor dels eurodiputats independentistes. "President, faci una declaració en nom d'aquests diputats", ha demanat, després de subratllar que "tres representants del poble català no poden entrar ni estar representats en aquesta cambra". "Si la cambra no valora els vots dels catalans, la credibilitat d'aquesta casa està en joc", ha afegit. La seva demanda no ha rebut resposta de Tajani.

Martina Anderson, Matt Carthy, Diana Riba i Pernando Barrena ensenyant les fotos de Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín dins l'hemicle del Parlament Europeu

L'eurodiputada d'ERC Diana Riba ha denunciat que Tajani, li ha negat la paraula al ple de constitució de la cambra quan volia denunciar la situació dels eurodiputats electes Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín. En declaracions a l'ACN, Riba ha assegurat que Tajani l'ha "mirat directament" i li ha dit "clarament que no podia intervenir". "És una anomalia", ha lamentat Riba, que ha agraït a l'irlandès Matt Carthy que fes un discurs en defensa de Junqueras, Puigdemont i Comín en el seu lloc. "La resposta de l'hemicicle ha estat positiva, hi ha hagut molts aplaudiments", ha celebrat l'eurodiputada d'ERC

De la seva banda, la líder dels verds europeus, Ska Keller, ha reclamat en roda de premsa al Parlament Europeu una "solució" perquè Oriol Junqueras pugui exercir com a eurodiputat. "Ens agradaria que tot president del Parlament Europeu tingués una opinió al respecte. Què passa quan un membre electe no pot assumir el càrrec? Hi ha d'haver una solució al problema que ha de ser institucional", ha afirmat, diferenciant la situació del líder d'ERC -i membre del grup dels verds a Europa- del de Carles Puigdemont i Toni Comín. "Els seus casos són diferents,. Estan pendents de Luxemburg", ha argumentat, afegint que Junqueras "hauria volgut jurar el càrrec a Madrid però no ha pogut". "Insistirem perquè els nostres membres puguin incorporar-se [al grup], però abans s'han de convertir en eurodiputats".

L'Eurocambra nega mesures de seguretat "específiques"

El portaveu del Parlament Europeu, Jaume Duch, ha negat a preguntes dels periodistes que s'hagin establert "mesures de seguretat específiques" per a l'eventual presència de l'expresident Carles Puigdemont a les portes de l'Eurocambra. Duch, en tot cas, ha precisat que en cap cas es donaran detalls a la premsa sobre el dispositiu de seguretat. I, de fet, la manifestació independentista a les portes de la cambra està custodiada per un fort dispositiu de seguretat.

El portaveu del l'Eurocambra ha deixat clar que, malgrat l'absència de Puigdemont, Junqueras i Comín, el Parlament Europeu quedarà avui "perfectament constituït" amb 748 diputats –en lloc dels 751 totals–. Duch ha tret ferro a aquesta situació al·legant que "no serà ni la primera ni l'última vegada que passa" i ha recordat que al llarg d'una legislatura de vegades falten parlamentaris que han dimitit o que han estat nomenats per determinats càrrecs sense que s'hagi nomenat el seu substitut. L'únic que cal fer llavors, ha explicat, és "ajustar el percentatge de la majoria qualificada" per a les votacions del ple en qüestió.

stats