Política 22/07/2011

El PSC i el fons de competitivitat: sí al Senat, no al Congrés, abstenció al Parlament

La cambra catalana aprova una moció que reclama a Elena Salgado la bestreta d'aquest any, com es va fer l'any passat. CiU, PP, ICV-EUiA i ERC hi han votat a favor. Els socialistes, C's i Solidaritat s'han abstingut

Redacció
2 min

BarcelonaEl Partit dels Socialistes de Catalunya ja ha tastat totes les votacions possibles en l'estira-i-arronsa de Catalunya amb el govern espanyol per la bestreta del fons de competitivitat corresponent al darrer any. Van votar 'sí' a la moció que reclamava l'avançament a Elena Salgado al Senat, van votar 'no' al mateix text al Congrés i, aquest divendres, s'han abstingut en una altra moció –sobre recursos per a la sanitat pública– que reclamava el pagament al Parlament de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El text votat avui s'ha aprovat amb els vots a favor de CiU, PP, ICV-EUiA i ERC i amb les abstencions del PSC, C's i SI. Era una esmena transaccional de convergents i populars per la qual la cambra insta a la vicepresidenta segona i ministra d'Economia i Hisenda del govern espanyol a fer el pagament avançat, una opció prevista pel sistema de finançament i que es va utilitzar amb l'últim any de José Montilla al govern català, via negociació amb el govern espanyol.

L'esmena transaccional, emmarcada en una moció del PP sobre les prioritats de la despesa de la sanitat pública, la millora dels serveis i la qualitat assistencial, ha rebaixat força el to inicial, informa l'Agència Catalana de Notícies (ACN). Els populars demanaven primer que Salgado dimitís. La diputada popular Eva García ha defensat la moció i ha recordat a la vicepresidenta "les obligacions que té amb Catalunya". "Exigim el pagament immediat que serviria per eixugar el dèficit que té la Generalitat i que haguessin permès que les retallades en matèria sanitària no haguessin de ser tant importants", ha argumentat.

CiU ha presentat la versió "matisada" del punt en què es demanava el cessament de Salgado. La diputada Assumpció Laïlla ha al·legat que era "era un punt forçat" en aquesta moció i que si volen demanar la dimissió o la destitució de Salgado els partits poden fer-ho "des d'altres tribunes".

El PSC ha estat el partit amb més representació parlamentària que s'ha abstingut en la votació de la moció dels populars. El diputat Josep Maria Sabater ha dit que la decisió del seu partit s'ha pres per "coherència" i "responsabilitat" amb el Parlament, ja que segons ell cal evitar aquesta tendència a estar "remenant" diverses qüestions fent servir "tota l'artilleria pesant", ha dit.

"Caldria una mica d'ordre en aquest sentit", ha demanat Sabater a la presidenta de la cambra, Núria de Gispert. "Els temes de salut han de tenir un tractament més seriós en aquesta cambra", ha advertit, ja que el punt referent a Salgado i el fons de competitivitat era dins d'una moció sobre recursos per a la sanitat pública.

Tot i l'opinió del PSC contrària al mètode utilitzat, Sabater ha dit que optaven per l'abstenció per "no votar en contra" de propostes en les quals ja s'han mostrat favorables anteriorment. El cas és que, en el punt referent al fons de competitivitat, sí que ja hi havien votat en contra.

stats