Política 13/02/2017

Pascal respon als fiscals que manifestar-se no és pressionar i anuncia una mobilització en suport a Homs

La coordinadora general del PDECat assegura que el govern espanyol va obligar la Fiscalia a querellar-se contra Mas, Ortega i Rigau

Núria Orriols
2 min
La coordinadora general del PDECat, Marta Pascal

BarcelonaDesprés de la setmana del judici del 9 de novembre, la coordinadora general del Partit Demòcrata, Marta Pascal, s'ha refermat que es tracta d'un procés "polític" i ha tornat a rebutjar la "judicialització" del procés sobiranista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pascal ha contestat així al fiscal Emilio Sánchez Ulled, que al final del judici va assegurar que ningú l'havia pressionat, tampoc la Fiscalia general quan va obligar els fiscals de Catalunya a presentar la querella per un delicte de desobediència i prevaricació malgrat que ells creien que no hi havia motius per impulsar-la. Per a Pascal això no és així, i ha afirmat que hi va haver pressió per part del govern espanyol cap als fiscals.

La dirigent del Partit Demòcrata, a més, també ha defensat la mobilització de més de 40.000 persones al voltant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i ha assegurat que, en contra del comunicat de la Fiscalia, manifestar-se no ha estat "cap pressió" al sistema judicial. "Qui pressiona és aquell ministre que diu que ja ho afinarà la Fiscalia o aquell partit polític que va anunciar la querella del 9-N", ha dit en relació amb la conversa entre l'exministre Jorge Fernández Díaz i la presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, que va dir que hi hauria una demanda contra l'expresident Artur Mas.

"Expressar-se i acompanyar Mas, Ortega i Rigau no és en cap cas una pressió al sistema judicial", ha assegurat Pascal, que també ha cridat a la mobilització a Madrid el dia que s'obre judici oral a l'exconseller de Presidència i actual diputat del PDECat Francesc Homs, el proper 27 de febrer. En aquest sentit ha anunciat que juntament amb les entitats sobiranistes treballarien per veure quin tipus de mobilització es podria dur a terme a la capital espanyola.

Crítiques a Rajoy

Després que el president espanyol parlés, ahir, en termes d'amputació d'una hipotètica independència de Catalunya, Pascal ha criticat el seu llenguatge "bel·ligerant" i ha assegurat que des de Madrid encara no s'ha entès "res" del procés d'independència. "Això no és una confrontació amb l'estat espanyol sinó la capacitat dels catalans d'exercir un dret democràtic", ha assegurat, i ha afegit que el moviment sobiranista és "de base" i que no es tracta d'una demanda orquestrada per "quatre líders polítics".

Consell d'acció municipal

En l'àmbit del partit, Pascal també ha explicat que dissabte es constituirà el consell d'acció municipal, que aglutinarà tots els càrrecs municipals electes: més de 2.000 regidors i més de 400 alcaldes. "Som el primer partit als municipis i un dels objectius, de cara al 2019, és consolidar-nos", ha dit Pascal. Per a la coordinadora general és necessari que el discurs nacional es vagi farcint de les idees que surten de la base local.

Les candidatures a presidir aquest òrgan es podran presentar fins dimecres i el dia que es constitueixi hi serà present el president de la Generalitat, Carles Puigdemont -un cap de l'executiu, ha recordat Pascal, que ve del món municipal.

stats