Política 01/07/2017

Pastor rebutja que Puigdemont comparegui sense votació

El president no anirà a explicar el referèndum al Congrés

Mireia Esteve
3 min
La presidenta del Congrés, l'exministra Ana Pastor. EFE

BarcelonaPuigdemont no anirà al Congrés a explicar el referèndum que prepara l’executiu català. Ahir la presidenta del Congrés de Diputats, Ana Pastor, va contestar la carta que el president de la Generalitat li havia enviat feia dues setmanes per demanar-li poder intervenir a la cambra baixa per explicar la seva proposta de referèndum. Pastor va etzibar un cop de porta a la proposta del Govern i va avisar Puigdemont que l’única via per comparèixer al Congrés és que el Parlament presenti una proposició de llei. Un mecanisme que implicaria la votació dels diputats. “Fora d’aquest procediment, el reglament no preveu cap debat en sessió plenària en què pugui sol·licitar comparèixer”, advertia la presidenta del Congrés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Precisament, la proposta de Pastor és la que Puigdemont havia rebutjat, perquè no li semblava “raonable” tornar a “formular propostes” que estaven condemnades al fracàs, tenint en compte precedents com el pla Ibarretxe i la demanda del Parlament abans del 9-N. El que li ofereix la presidenta del Congrés a la carta implicaria que la cambra catalana aprovés una llei i l’elevés al Congrés, que hauria de fixar la data de la votació. Aquest procés impediria que aquest debat arribés abans del referèndum que el Govern ha fixat per a l’1 d’octubre. Ahir fonts governamentals consultades per l’ARA ja van confirmar que el president de la Generalitat descartava rotundament aquesta via.

Pastor no va acceptar el format que Puigdemont proposava per comparèixer al Congrés i, a part de proposar-li sotmetre’s a la votació de la cambra baixa, la presidenta del Congrés va tornar a oferir-li el Senat per explicar-se. Concretament, la comissió general de les comunitats autònomes de la cambra alta. Un espai que Puigdemont ja va rebutjar aquest mes de març, després que demanés pronunciar una conferència a l’antic saló de plens del Senat. Quan el PP i el PSOE li van negar aquesta possibilitat, ja li van oferir la comissió de comunitats autònomes de la cambra alta. El president de la Generalitat va acabar fent la conferència que volia a Madrid -juntament amb el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, i el conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva- a l’auditori Caja de Música de l’ajuntament de la capital.

Pastor no va fer cap proposta nova a Puigdemont. De fet, la Moncloa ja havia advertit feia setmanes que l’única via per dialogar amb la Generalitat sobre el referèndum era sotmetre la proposta de Puigdemont al Congrés, però fer-ho a través de la via tradicional, és a dir, amb votació perquè tots els grups parlamentaris es posicionessin. Ahir Pastor es va apuntar a les directrius de la Moncloa i no es va moure ni un mil·límetre de les propostes que ja havia ofert el govern espanyol.

El Parlament és qui ha de decidir

Per a Puigdemont, la potestat de posicionar-se sobre el referèndum no és de les Corts espanyoles, sinó que és el Parlament l’òrgan sobirà per decidir sobre aquest tema. De fet, el president defensa que la cambra ja s’ha posicionat a través de les resolucions sobre el referèndum i el procés constituent, i ho ha fet amb una majoria àmplia a favor d’aquest procés referendari.

Fins ara Puigdemont ha descartat repetidament sotmetre’s a una votació al Congrés. Però el president de la Generalitat havia subratllat sovint que si alguna cosa s’hauria de votar a les Corts és una proposta de l’Estat per a Catalunya que “ni hi és ni se l’espera”. De moment, el diàleg continua enrocat.

Carta resposta Ana Pastor
stats