Política 06/09/2015

Pedro Sánchez: "Jo em sento catalanista"

El lider del PSOE fa una crida a "dir adéu a Mas, el 3% i a Pujol" a les eleccions del 27-S per aconseguir una "Catalunya millor"

Sara González
2 min
Pedro Sánchez ha donat suport al PSC des de Tarragona / EFE

TarragonaEl líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha aterrat aquest diumenge a Tarragona per reivindicar la seva estima per Catalunya i insuflar moral als socialistes catalans de cara a les eleccions del 27-S. "Jo em sento catalanista", ha proclamat davant de més de 1.500 persones. El secretari general ha defensat avançar cap a una Espanya federal que reconegui la singularitat de Catalunya i la doti de més autogovern. "Vull una Catalunya millor en una Espanya diferent", ha sentenciat. L'afirmació contrasta amb les últimes declaracions de l'expresident Felipe González a 'La Vanguardia', que s'ha mostrat partidari que Catalunya sigui reconeguda com a nació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El secretari general dels socialistes, que és conscient que el 27-S és l'avantsala d'unes eleccions generals en què s'ho juga tot, ha reivindicat el "catalanisme progressista" i la "unió civil de tots els catalans". Ha recordat que "Catalunya avança només quan està unida i si es divideix acaba derrotada".

Sánchez també ha carregat contra les sospites de corrupció que esquitxen Convergència i el PP. "Qui vulgui una Catalunya millor, que el 27-S digui adéu a Mas, al 3% i a Pujol", ha afegit. Especialment crític ha estat amb ERC i les entitats que es presenten amb CDC a la candidatura Junts pel Sí. "Aquells que diuen que són d'esquerres i van amb Mas hauran d'explicar per què critiquen la corrupció del PP i callen la de CDC", ha etzibat. De fet, aquesta ha estat una de les principals línies del seu discurs, ja que també ha afirmat que Espanya "no roba a Catalunya" sinó que "qui roba té nom i cognoms" i comptes a Andorra i a Suïssa. "Catalunya és de tots menys d'aquells que van trair l'autogovern confonent pàtria amb patrimoni", ha dit.

Els "riscos" de la independència

Sánchez ha advertit que els "riscos de la secessió són reals" i que la independència de Catalunya implicaria la sortida de la Unió Europea i de l'euro, més dificultats per accedir al crèdit per a les famílies i per a les petites i mitjanes empreses, per mantenir les pensions, per finançar la sanitat i l'educació pública. "La secessió implicaria una ruptura emocional i econòmica per a milions de catalans", ha resumit.

És per això que s'ha mostrat partidari d'obrir un "nou acord" perquè Catalunya tingui "més autogovern dins d'Espanya". Però per aconseguir-ho, Sánchez ha demanat que es digui "prou a les mentides del secessionisme i al menyspreu de Rajoy". En la seva opinió, el president català i el president espanyol l'únic que fan és utilitzar Catalunya "amb finalitats partidistes", quan el que calen són "solucions acordades".

stats