Pere Aragonès: "El 'no' de la CUP és una simple qüestió estètica"

El secretari d'Economia assegura que la divisió interna de la CUP, que ja es va produir al gener, demostra el "dogmatisme ideològic" i que voten 'no' per "no voler-se posar al costat de segons qui"

El secretari d'Economia, Pere Aragonès, ha explicat en una entrevista a RAC1 que el 'no' de la CUP als pressupostos és "una qüestió estètica", perquè els anticapitalistes "no volen posar-se al costat de segons qui" en una votació, en clara referència a Convergència. Per a Aragonès, ho demostra el fet que es torna a produir la mateixa divisió que ja hi va haver al gener passat, quan la CUP va forçar el pas al costat d’Artur Mas a canvi d’un acord de legislatura.

"H i ha hagut molta feina per presentar uns pressupostos que incrementen la despesa social de manera significativa, i que ho desaprofiti una força d’esquerres és dece bedor" , ha afegit.

"Prohibit tirar la tovallola"

Preguntat sobre la possibilitat d’abocar-se a unes noves eleccions, Aragonès s’hi ha oposat i ha assegurat que ara està "prohibit tirar la tovallola", però ha reconegut que hi ha "més entrebancs", tot i que es faran "tots el possibles per tirar el procés endavant".

Què significa el veto als comptes?

El secretari ha explicat que no hi ha temps material per presentar uns números nous per al 2016 i que, per tant, s’hauran de prorrogar els comptes del 2015 i que serà "més difícil destinar diners a fer coses noves", a banda d’altres complicacions, com que  " e l s comptes no són només el quadre d’ingressos o despeses, sinó que t ambé hi ha mesures, com les de personal, per pagar el retorn de l'extra del 2012, i ara no tindrem una llei que ens hi autoritzi. Ho haurem de fer amb la negociació amb els sindicats", ha dit.

Aragonès també ha afirmat que el departament d’Economia començarà a preparar els comptes del 2017, però que a l’hora de presentar-los tindran el veto de la CUP als actuals números.

"Més complicat"

En el mateix sentit que el seu número dos a la conselleria, Oriol Junqueras ha apostat per seguir treballant per culminar el full de ruta encara que la CUP hagi mantingut l'esmena a la totalitat als pressupostos, tot i que ha admès que serà "més complicat" i que és "obvi" que comportarà "més dificultats". Junqueras ho ha dit en un article a 'El Punt Avui', en què també ha reclamat a la CUP i a l'oposició la "vocació constructiva" que van tenir a l'Ajuntament de Barcelona quan van avalar els comptes. Per al vicepresident, les discrepàncies polítiques "han de poder ser compatibles amb la voluntat d'ajudar els ciutadans i de no obstaculitzar les institucions" i poder debatre els pressupostos "amb total transparència".