Política 23/10/2014

Oleguer Pujol: crònica d'una jornada detingut, imputat, deixat en llibertat i amb la casa escorcollada

El fill petit de l'expresident de la Generalitat i un soci són investigats per l'Audiència Nacional i la Fiscalia Anticorrupció per blanqueig de capitals i un delicte contra la hisenda pública. S'ha negat a declarar a la comissaria

Laura Díaz-roig
3 min

BarcelonaOleguer Pujol Ferrusola, el fill petit de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, ha estat detingut aquest matí i a mitrja tarda ha quedat en llibertat, "en qualitat d'imputat", de negar-se a declarar a la comissaria, on ha estat traslladat amb un cotxe policial de paisà –no ha anat emmanillat en un cotxe patrulla–. Ara continua la investigació. El mateix procediment s'ha aplicat a un altre detingut, pel mateix cas, que segons diverses fonts és Luis Iglesias Rodríguez Viña, soci d'Oleguer Pujol i gendre de l'exministre del govern de José María Aznar Eduardo Zaplana. La policia ha escorcollat durant 8 hores la casa d'Oleguer Pujol, situada a la falda del Tibidabo, a prop de la ronda de Dalt.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha comunicat oficialment la Fiscalia Anticorrupció, s'ha pres la decisió de fer les detencions per facilitar les entrades i escorcolls que calia, però se'ls ha mantingut al domicili perquè "la permanència en dependències policials [als calabossos] hauria estat desproporcionada". Amb tot, després de l'escorcoll, a les 16.10 hores, la policia s'ha endut el fill petit dels Pujol detingut a declarar a la comissaria. I després de quedar en llibertat continua imputat pels delictes de blanqueig de capitals i frau fiscal, per la qual cosa haurà de declarar davant del jutge quan sigui citat.

L'operació ha començat a les 8.25 del matí. Agents de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia han entrat a la casa d'Oleguer Pujol amb ajuda de gossos a la recerca, entre altres proves, de diners en metàl·lic. Més tard s'ha vist entrar agents amb caixes buides per recollir el material confiscat. A les 16.10 hores s'han vist sortir de la finca l'advocat dels Pujol, Cristóbal Martell, i el secretari judicial. Els agents s'han endut quatre caixes i dos ordinadors.

En total, s'han fet set escorcolls a Barcelona, València, Madrid i Melilla. L'operació l'ha ordenat el jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz.

Dins la residència hi ha estat el fiscal Anticorrupció, Fernando Bermejo, que ha marxat poc després de les 10.00 h, i l'advocat de la família Pujol. La policia ha comunicat a Oleguer Pujol que està imputat per un delicte de blanqueig i un altre contra la hisenda pública.

Agents de la Unitat de Delictes Econòmics, la UDEF, acompanyats del fiscal Anticorrupció, han buscat documents i diners a casa del fill petit de l'expresident. Els investigadors sospiten que ha blanquejat molts diners amb operacions immobiliàries i amb comptes a paradisos fiscals.

Concretament, el jutge Pedraz investiga la compra d'un hotel de Canàries amb diners d'origen desconegut procedents del paradís fiscal de les illes Verges, fet que podria ser constitutiu d'un delicte de blanqueig de capitals i contra la hisenda pública.

Pedraz també investiga la participació del fill petit de Jordi Pujol com a soci en societats domiciliades a Luxemburg i Holanda i altres societats en què participa o figura com a administrador.

Els escorcolls ordenats pel jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz en el marc de la seva investigació contra Oleguer Pujol afecten habitatges i oficines de Barcelona, Madrid i Melilla.

Ha sigut el jutjat central d'instrucció número 1 el que ha ordenat l'entrada i l'escorcoll al domicili. La Fiscalia Anticorrupció va presentar una denúncia a aquest mateix jutjat, que és el que va admetre a tràmit parcialment la querella presentada per ICV, Guanyem i Podem.

Anècdotes: el cotxe de Google i Mossos que vigilen la "concentració"

La notícia de l'escorcoll de la casa d'Oleguer Pujol, al carrer Teodor Roviralta –a la falda del Tibidabo, molt a prop de la ronda de Dalt–, ha atret immediatament una setantena de periodistes que hi fan guàrdia, amb càmeres de televisió i fotogràfiques, i alguns veïns encuriosits. Al llarg del matí s'han anat produint anècdotes. Més enllà de les anades i vingudes del fiscal i d'agents de la policia que han entrat i sortit amb caixes –per carregar la documentació confiscada–, a mig matí s'ha trobat embolicat en l'escena un cotxe de Google que recorria la zona per captar imatges per a l'Street View.

I, una estona després, s'hi han presentat dues patrulles dels Mossos d'Esquadra –quatre agents uniformats del servei ordinari de seguretat ciutadana–, alertats d'una "concentració", segons han explicat als periodistes.

Agents dels Mossos davant de la casa d'Oleguer Pujol / LAURA DÍAZ-ROIG

Una estona després s'hi ha presentat la Guàrdia Urbana i ha tallat el carrer.

stats