Política 13/07/2016

Puigdemont: "Es fan servir estructures de l'Estat per combatre l'adversari polític, i això no és democràcia"

El president de la Generalitat assegura que "la corrupció no val", però tampoc "empastifar la gent per ser independentistes"

Joan Serra Carné / Laia Vicens / Oriol March
4 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al Parlament.

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat aquest dimecres durant la sessió de control al Parlament que l'estat espanyol fa servir les seves "estructures" per "combatre l'adversari polític, i això no és democràcia". "La corrupció no val, però tampoc empastifar la gent per ser independentistes", ha valorat en resposta a Inés Arrimadas, de Ciutadans, i a Jordi Turull, president del grup parlamentari de Junts pel Sí. Puigdemont no ha negat que existeixin casos de males pràctiques a Catalunya, però ha volgut insistir en la "versemblança de realitat" que l'aparell de l'Estat vol construir sobre la corrupció al país.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Turull ha fet referència a un informe del ministeri d'Afers Exteriors que recollia el paper actiu del Govern en matèria d'acció exterior –avançat per l'ARA– i també a l'evidència de la guerra bruta contra el sobiranisme, detallada en els informes de l'anomenada 'operació Catalunya'. En resposta al grup de Junts pel Sí, Puigdemont ha subratllat que el Govern "pensa tira endavant sense por". "S'ha compromès la feina dels professionals de les institucions [judicatura i policia]", ha reblat Puigdemont, que ha recordat que "el món té interès a saber què està passant a Catalunya

Albiol i els manters

Ha retret a Xavier García Albiol, cap de files del PP al Parlament, que faci "populisme" amb la problemàtica dels manters. Albiol ha preguntat sobre la problemàtica dels 'manters' en localitats de costa. "Les persones afectades necessiten menys passar-se la pilota entre administracions i menys bonisme", ha apuntat Albiol. "Aquesta activitat perjudica la petita i mitjana empresa. És un greu problema per a la convivència a l'espai públic, i dóna sensació d'inseguretat", ha indicat el dirigent popular, que ha carregat contra l'Ajuntament de Barcelona.

"La Generalitat ha de liderar la resposta", ha indicat, al mateix temps que ha demanat "contundència" per acabar amb el problema "en només cinc dies". "A Badalona, la problemàtica amb 300 manters va durar cinc dies", ha tret pit l'exalcalde de la localitat. Puigdemont ha assegurat que "de bonisme, cap", i ha demanat que justifiqui aquest tipus de reflexions.

El president ha indicat que els magatzems de manters són a Badalona, i ha apuntat que no es pot resoldre de manera "populista". "L'experiència és que actuar al lloc de venda trasllada el problema. Hi ha una xarxa molt gran al darrere, i és això el que hem d'atacar. És fàcil fer demagògia. Estem d'acord que és una intromissió als qui paguen impostos i aixequen la persiana, però només amb actuació policial no ens en sortim", ha indicat Puigdemont.

La CUP reclama compromís feminista al Govern

La sessió de control ha arrencat amb la pregunta d'Anna Gabriel, diputada de la CUP, que ha carregat amb duresa contra les agressions sexuals i les violacions produïdes a les festes de Sant Fermí i ha preguntat sobre l'agenda feminista del Govern. "Comparteixo l'anàlisi que fa de la realitat i dels deures que tenim pendents. Tenim moltes mancances que no van només de lleis i dels compromisos que compartim. Tenen a veure amb conductes seculars que condemnen la dona a un paper secundari i utilitari", ha apuntat Puigdemont, que ha demanat "fer més del que les normes ens demanen" i "acompanyar les persones que defensen tot els drets". "Volem acabar amb la violència masclista", ha apuntat el president de la Generalitat, que ha destacat la defensa de les dones als mitjans públics i que ha carregat contra la "banalització del patiment" de les víctimes de violència masclista.

"Demanem un reconeixement del moviment feminista. A les portes d'un estiu ple de festes majors, esperem que el Govern enceti una campanya institucional contra les agressions. Les dones, quan diem no, és que no", ha apuntat Gabriel.

Puigdemont defensa la transparència en les contractacions de Salut

El portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ha preguntat a Puigdemont sobre el contracte de gestió de l'Hospital Duran i Reynals, que ha passat a mans d'una fundació amb afany de lucre. "Quines garanties donarà al Parlament per tal de convèncer-nos que aquestes pràctiques pertanyen al passat?", ha preguntat Rabell. El president de la Generalitat ha demanat al cap de files de l'esquerra alternativa que no establís "relacions causa-efecte que no pot demostrar". "La informació és escrupolosa i transparent. En aquesta contractació no va haver-hi cap irregularitat ni cap il·legalitat", ha detallat Puigdemont.

El president ha insistit, davant de les referències de Rabell a altres decisions polèmiques en la contractació de serveis sanitaris, que l'assignació feta en el cas de l'Hospital Duran i Reynals "compta amb informes favorables de tots els organismes que hi han participat".

El president defensa el compromís del Govern amb el món local

Puigdemont ha defensat que per al Govern que presideix el món local és "la primera línia de defensa" per combatre les desigualtats i la crisi. Ho ha dit a tomb d'una pregunta del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, sobre la inactivitat del consell de governs locals.

Puigdemont ha dit que, malgrat que està aturat des de fa dos anys, "el compromís del govern amb el món local no s'ha vist limitat" i ha recordat que el deute amb els ajuntaments "s'ha reduït considerablement" els últims mesos. Iceta ha lamentat que el Govern vulgui "substituir" el consell per un congrés del món local i ha demanat deixar la "política d'aparador" i enfortir de debò el "primer motor" del país.

stats