Puigdemont, a Portugal: "Catalunya proclamarà la independència i això no serà la fi d'Espanya"

El president de la Generalitat tanca el viatge oficial destacant l'interès pel procés que ha trobat a Porto i Lisboa

Punt final al viatge oficial del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a Portugal. Després de coincidir breument ahir a Porto amb el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, el cap de l'executiu català ha reivindicat el full de ruta i, en una entrevista concedida a la televisió pública portuguesa RTP, que s'emetrà aquest vespre, ha defensat que " Catalunya proclamarà la independència" i que això no suposarà "la fi d'Espanya".

"És un estat molt potent, amb una història i cultura molt sòlides", ha explicat per refermar el seu argument que Espanya podria seguir el seu camí perfectament encara que Catalunya se'n separi. El president de la Generalitat ha apostat perquè el procés s'acabi amb un divorci amigable i pacífic amb Espanya i ha insistit a reclamar a l'Estat que accepti celebrar un referèndum sobre la sobirania de Catalunya.

Per fer-ho, recorda que els independentistes catalans podrien ajudar a desllorigar el bloqueig institucional a l'Estat si admeten aquesta condició. "Si hi ha un referèndum, les forces polítiques catalanes al Congrés estem disposades a donar suport i estabilitat al govern espanyol. És evident que amb un govern de Mariano Rajoy és impossible arribar a un acord. Però si el PP també estigués en condicions d'acceptar un referèndum –cosa que sembla bastant extraterrestre–, per què no?", ha dit quan li han preguntat si als populars també se'ls podria donar suport.

El president també ha defensat la via independentista i ha descartat la viabilitat de l'opció federal que proclamen els socialistes. "El federalisme l'ha proposat molts cops el PSOE, però quan ha governat no ha federat res", ha sentenciat. Per contra, creu que l'esforç de mobilització del sobiranisme i la força dels seus arguments podran tenir un desenllaç aviat, i que aquest final serà la independència de Catalunya. "Fa més de cinc anys que votem i sortim al carrer milers de persones, tenim una majoria absoluta al Parlament a favor de la independència. Estem cada cop més a prop d'aconseguir aquest objectiu", ha conclòs Puigdemont.

Visita a la delegació de la Generalitat a Lisboa

Més tard, en una visita a la delegació de la Generalitat a Lisboa, Puigdemont ha explicat que se'n va molt satisfet de la visita a Portugal perquè ha pogut sentir l'escalf dels portuguesos i de la bona acollida de les seves institucions.

A més, ha admès que "mitjans de comunicació, polítics, ministres i empresaris" han estat preguntant-li i interessant-se pel procés i les intencions que té el Govern amb el seu full de ruta. Per al president, genera un "gran contrast" que a Portugal "no hi hagi prejudicis a l'hora de preguntar" i que, en canvi, a l'Estat la situació "sigui diferent".

" A Portugal hi ha un interès molt sa, molt normal. Pregunten amb naturalitat i s'hi interessen. Volen preguntar de primera mà per obtenir respostes de primera mà", ha sentenciat.