Política 08/09/2017

Puigdemont admet que "arrisca molt" però avisa l'Estat que anirà fins al final amb l'1-O

El president anima els ciutadans a interpel·lar directament els seus alcaldes sobre si podran votar

Gerard Pruna
4 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el president de l'ANC, Jordi Sànchez

Sant Joan DespíJa en plena ofensiva judicial contra l'1-O, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha participat aquest divendres en un acte de l'ANC a Sant Joan Despí. Ho ha fet minuts després de conèixer que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) admetia a tràmit les querelles de la fiscalia contra ell, la resta de consellers i els membres de la mesa del Parlament que van votar a favor de l'admissió a tràmit de la llei del referèndum i la llei de transitorietat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Davant la cursa d'obstacles que posarà l'Estat Puigdemont ha assegurat que el Govern posarà una "cursa de facilitats", i ha avisat el govern espanyol que no aturarà l'1-O amb "por" i "amenaces" perquè l'independentisme està disposat a tot. "Alguns arriscarem molt. Anirem fins al final", ha assegurat el cap de l'executiu, que ha recordat que hi ha dirigents que ja han arriscat molt en al·lusió als inhabilitats pel 9-N.

En la seva querella el ministeri públic acusa als membres del Govern i de la mesa dels delictes de desobediència, malversació i prevaricació, però reclama, a més, una sèrie de mesures cautelars -sobre les quals encara s'ha de pronunciar el TSJC-: que es tanqui la web del referèndum Garanties.cat i el formulari on s’han d’apuntar els voluntaris del referèndum i que s'ordeni als Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil que prenguin "les mesures necessàries per impedir la promoció, organització i celebració del referèndum il·legal".

Davant de l'ofensiva judicial, Puigdemont ha animat els presents a deixar clar a tots aquells que pensen que "fent por i amenaçant" aturaran l'1-O que això no passarà. "Per cada por, deu esperances. Per cada amenaça, deu il·lusions. Per cada cara d'enfadat, deu somriures. Per cada gent que vulgui boicotejar les eleccions, deu votants més", ha apuntat.

Interpel·lar els alcaldes contraris a l'1-O

Segons Puigdemont, l'Estat -al qual ha acusat de veure un "colpista" darrere de cada persona que li demana una urna", té molta força però li falta un element clau: el poble català. Per això ha reclamat als presents que "no es deixin enganyar" i que diferenciïn entre els "dos tipus de polítics" que hi ha a Catalunya: "Els que us permetran votar, i els que no volen permetre que voteu".

Després de fer aquesta dicotomia, el president de la Generalitat ha animat els catalans a plantar-se davants dels seus representants polítics i alcaldes, mirar-los als ulls i preguntar-los si els deixaran votar o els ho impediran. "Com em pots dir que defenses la democràcia si quan et demano si em deixes votar em dius que no?", s'ha qüestionat Puigdemont.

A més, el president de la Generalitat ha preguntat si aquests polítics que no volen deixar votar els catalans creuen de debò que Mariano Rajoy és millor per a l'autogovern que "el poble català". "Algú amb dos dits de font pensa que es més garantia per a l'autogovern Rajoy que el poble de Catalunya?", ha continuat.

L'ANC trasllada el seu suport a Govern i Parlament: "Som al vostre costat"

En l'acte hi ha participat també el president de l'ANC, Jordi Sànchez, que ha agraït al Govern i a la majoria parlamentària l'aprovació de la llei del referèndum, la convocatòria de la consulta i l'aprovació de la llei de transitorietat. Davant les querelles que "estan caient una darrere l'altra" per "intentar silenciar la democràcia", Sànchez ha assegurat que la societat civil serà al costat dels seus representants. "No deixarem que acabin amb la vostra dignitat", ha alertat.

Sànchez s'ha referit també a aquells alcaldes que han respost negativament a la petició de col·laboració amb l'1-O. El president de l'ANC ha avisat que aquests batlles "no enganyaran" els ciutadans "amagant-se darrere una interpretació de la legalitat". "El que volen és que l'1-O no exercim el legítim dret d'autodeterminació", ha conclòs. Per això, Sànchez -que no ha mencionat directament l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reclamat "coratge" a tots els alcaldes i alcaldesses, i ha reclamat que cap batlle "vulgui imposar el seu dret a votar 'no' o a no votar".

Vendrell, al PSC: "Aneu amb compte, recordarem del paper de cadascú"

El primer a prendre la paraula durant l'acte d'aquesta tarda a Sant Joan Despí -on governa per majoria absoluta el PSC- ha sigut l'exconseller i exdirigent d'ERC Xavier Vendrell, que ha assegurat que l'independentisme lluita per aconseguir un nou país per a tothom "vingui d'on vingui", i que ha defensat que ERC fes president José Montilla l'any 2006 "per demostrar que els independentistes no tenen cap problema amb el fet que una persona nascuda fora del país sigui president d'aquest país".

Vendrell ha carregat amb duresa contra el portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, al qual ha retret el seu discurs d'ahir al Parlament, discurs que va ser aplaudit dempeus pels diputats de PP, PSC i Ciutadans. "A mi em cauria la cara de vergonya", ha avisat. L'exdirigent d'ERC ha fet una crida als votants del PSC, als tradicionals votants socialistes del Baix Llobregat, i els ha reclamat que es posin al costat de l'independentisme per defensar el futur dels seus fills.

L'exconseller s'ha adreçat directament al PSC per retreure-li la seva actitud davant l'1-O: "Aneu amb molt de compte, som en un moment històric i ens enrecordarem tots de quin paper ha fet cadascú. Es pot estar al costat de la democràcia i la llibertat, o al costat dels que volen aniquilar la nació catalana", ha avisat.

stats